”Se, om I kan finde på noget med dem her,” lød beskeden på djærvt jysk fra de to Limfjordsfiskere – der netop havde afleveret 25 kg levende strandkrabber i kølerummet hos Carnad. En virksomhed, der har specialiseret sig i at producere fond, som primært eksporteres til mindre virksomheder i Asien og til store fødevarevirksomheder i Europa.
De 25 kg strandkrabber blev startskuddet til et forsøg med at skabe et nyt eksportprodukt, der ikke bare skulle kunne sælges, men som også skulle bidrage til at løse et lokalt problem for Limfjordsfiskerne.
For de små, uappetitlige krabber udvikler sig nærmest eksplosivt i de danske fjorde, hvor de sætter sig i fiskernes garn og ødelægger de muslingebanker, som Limfjorden er så kendt for.
80 tons krabber
”Vi har et meget fleksibelt anlæg, der kan håndtere alle typer af animalske råvarer, og som hurtigt kan omstilles til at lave nogle forsøgsproduktioner,” siger Johnny Koch, der er direktør i Carnad.
Målet med krabberne blev at producere og sælge en fond, der smagsmæssigt lægger sig så tæt op ad smagen af grundingrediensen i hummersuppe, at selv erfarne kokke ikke kan smage forskel. Det er lykkedes. I dag er to fiskere beskæftiget på fuld tid fra maj til november med at levere krabber til Carnad.
Det bliver til op mod 80 tons krabber om året, og efterspørgslen ikke bare på krabbefond, men også på virksomhedens øvrige produkter stiger år for år. Men eksportsuccesen koster.
”Udfordringen er, at både vores kunder og vores ordrer bliver større og større, og det gør kravet til vores likviditet også. Hvor vi tidligere kunne klare os med betalingsfrister på 30 dage til vores små kunder, så stiller de store fødevarevirksomheder krav om 180 dages betalingsfrist,” siger Johnny Koch.
Carnad er kendetegnet ved, at deres fond og pulver er baseret på rene råvarer og ikke kunstige smagsstoffer. Virksomheden er desuden begyndt at udvikle økologiske produkter, og de arbejder konstant med internationale fødevaregiganter om at udbrede produkterne til nye områder af fødevareindustrien.
Eksportkaution
Både banken og investorerne har været tålmodige og har løbende fulgt virksomheden. De kunne se, at der var vækst, men også, at der var udfordringer i produktionen. Derfor holdt de igen.
”De første år var en katastrofe. Vi startede i 2009 lige efter finanskrisen, og vi havde en masse tekniske udfordringer. Jeg var overbevist om, at hvis vi havde det rigtige produkt til den rigtige pris, skulle det nok sælge, så vi ansatte sælgere til at opdrive markederne i Asien. Men det er langsommeligt og krævende at drive nye kunder op i fødevaresektoren, og hverken bestyrelsen eller banken syntes, vi var modne til at finansiere med lån,” forklarer Johnny Koch, der nu selv har påtaget sig ansvaret for salget.
Den gode nyhed er, at kunderne selv er begyndt at ringe til virksomheden. Den dårlige nyhed er, at væksten i omsætning har lagt yderligere pres på virksomhedens likviditet.
Det var Carnads bestyrelsesformand, Asbjørn Berge, der foreslog at tage kontakt til EKF for at få hjælp til finansieringen.
”Han hørte, at vi begyndte at sige nej til kunder, fordi vi ikke havde råd til de lange kredittider, så han foreslog os at søge hjælp hos EKF."
Da først Carnad i samråd med banken havde taget kontakt til EKF, gik det stærkt. Virksomheden blev vurderet på baggrund af tre års regnskaber, og i tæt dialog med banken blev det besluttet at lave en treårig kaution for en driftskredit, der kan håndtere en vækst i omsætningen på mellem 10 og 20 procent om året. Det, at halvdelen af risikoen blev dækket af EKF, gjorde banken villig til at udstede et lån.

Få kredit i banken til at finansiere din virksomheds udgifter
