BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Præsidenten af El Kryptador går all-in med ny gældsomlægningsfinte

El Salvadors kontroversielle præsident har flere finansielle jokere i ærmet efter kryptovaluta-fiasko.

29-09-2022

Af Niels Dall-Hansen, Chefanalytiker i EKF – Danmarks Eksportkredit

Godt et år efter at El Salvador som det første og hidtil eneste land i verden sidestillede kryptovalutaen Bitcoin med landets anden officielle valuta, den amerikanske dollar, er det store krypto-eksperiment, næsten klar til at blive lagt i graven.

Præsident Bukele indførte Bitcoin i håbet om, at folket ville betale skatter og dagligvarer med Bitcoin, og at de 1,6 mio. salvadoranere, som arbejder i udlandet og sender penge hjem svarende til 25 % af BNP, ville bruge Bitcoin som en billigere og smartere måde at gøre det på end de traditionelle bankveje.

Det helt store håb var dog, at El Salvador som land kunne høste frugterne af kryptovalutaens kursudvikling, og at man samtidig kunne udstede Bitcoin bonds og på den måde finansiere sig billigere end med traditionelle obligationer, som er dyre på grund af El Salvadors ringe kreditværdighed. På den måde håbede man at afværge en statslig default i 2023, hvor det første af en lang række af store lån skal afdrages.

 ”El Salvador pays its debts!” er blevet præsidentens nye slogan, når lokale og især internationale kritikere skal hånes på Twitter.

Befolkningen har dog ikke bakket op om eksperimentet og har konverteret de Bitcoins, som staten gav dem på en Bitcoin-konto til at komme i gang, tilbage til amerikanske dollars. Samtidig er kursen på Bitcoin mere end halveret det seneste år, og på trods af præsidentens gentagne udtalelser om, at han nu igen har handlet Bitcoins ”på bunden”, er kursfaldet bare forsat.

Kun dybt hemmelighedskræmmeri omkring statens håndtering af køb og salg af Bitcoins samt begrænset pressefrihed har forhindret offentligheden i at kende den reelle pris for eksperimentet, der konservativt anslås til at ligge på omkring en halv milliard kroner.

 ”El Salvador pays its debts!” er blevet præsidentens nye slogan, når lokale og især internationale kritikere skal hånes på Twitter. Det er dog ikke mere end fem år siden, at El Salvador sidst defaultede på sin gæld. Den offentlige gæld er på 82 pct. af BNP, hvilket IMF vurderer som uholdbart. Det har dog ikke fået myndighederne til at lægge kursen om, og underskuddet på statens budgetter ligger fortsat på 5 pct. af BNP.

Ny trumf: kreativ gældsomlægningsfinte

Bukele lover, at en storstilet, men endnu udefineret, reform af pensionssystemet vil kunne rette op på finanserne, men han har også en anden trumf oppe i ærmet: gældsomlægninger. Finten er at købe landets gæld tilbage, men til markedspris i stedet for til fuld pris. I sidste uge købte El Salvador for ca. 2,5 mia. kr.  af sin egen gæld tilbage til kurs 64.

Hvis man selv har prøvet at omlægge sit realkreditlån, vil man vide, at det er en god kursgevinst, men i regnestykket mangler der bare, at El Salvador ikke kunne udstede ny realkredit, da renten for tiden ligger mellem 20 og 40 pct, og derfor virker finten dybt uholdbar.

I stedet har Bukele trukket på de sidste IMF-reserver, og spørgsmålet er nu, hvor pengene skal komme fra i fremtiden, for allerede i januar 2023 skal der afdrages for 5 mia. kroner.

Normalt kan præsidenter i El Salvador kun sidde 5 år i træk, men Bukele har gennemtvunget en forfatningsændring, der betyder, at han nu kan genvælges til en ny periode.

Bukele er derfor nødt til at finde flere kreative esser frem i den kommende tid, hvis han vil fortsætte med at opretholde et højt offentligt forbrug og undgå, at El Salvador defaulter på sin gæld før 2024, hvor han håber på at blive genvalgt som præsident.

Normalt kan præsidenter i El Salvador kun sidde 5 år i træk, men Bukele har gennemtvunget en forfatningsændring, der betyder, at han nu kan genvælges til en ny periode. På den måde er El Salvador på vej ned ad et spor, der sidst er betrådt af lande som Bolivia, Nicaragua og Venezuela, som også har forlænget den præsidentielle embedsperiode i deres forfatninger, og som alle har oplevet store velstandsfald, blandt andet som følge af udbredte nationaliseringer af private virksomheder.

Hvis det kommer så vidt i El Salvador, mister Bukele nok en del af sin fortsat meget høje opbakning i befolkningen på 86 pct. i seneste meningsmåling. Spørgsmålet er, om valg og meningsmålinger betyder noget for ham til den tid. Demokratiet i El Salvador er sygnet hen siden Bukele kom til i 2019.

Risikoen for at lave forretninger og investere i El Salvador vurderes til at være exceptionel høj, og danske investorer og eksportører kan overveje at søge risikoafdækning hos EKF – Danmarks Eksportkredit.

Læs også