Valg giver grønne muligheder i Tyskland
Af Jeppe Skårhøj, chefanalytiker for lande, bank og sektoranalyse i EKF.
Bragt 19/8 2021 i Jyllands-Posten Erhverv og Finans.
Efter 16 år ved roret for Europas største økonomi forlader Angela Merkel Kanslerposten d. 26. september, når tyskerne går til valg. Merkel har i sin tid som Kansler stået som et konservativt fyrtårn i tysk og europæisk politik, men nu er der udsigt til at få det venstreorienterede parti De Grønne i en kommende regering, og det kan få stor betydning for dansk eksport.
Tyskland er den største aftager af danske varer og er med til at understøtte tusindvis af danske produktionsjob. Eksporten til Tyskland har dog praktisk talt stået i stampe siden Angela Merkel blev kansler i 2005. I reale priser eksporterede Danmark for 106 mia. kr. til Tyskland i 2005 og i 2019, før Corona krisen ramte, var eksporten stort set på samme niveau, nemlig 107 mia. kr. Til sammenligning steg Danmarks vareeksport til resten af verdenen med 27% i samme periode. Tysklands andel af den samlede vareeksport er altså faldende og dækker nu 14% af den samlede vareeksport mod 18% i 2005. Men det kan snart ændre sig, hvis – eller måske rettere når – partiet De Grønne får mere indflydelse på tysk politik.
Høje klimamål
Udfaldet af valget d. 26. september vil nemlig med al sandsynlighed få indflydelse på Danmarks langsigtede eksportmuligheder til Tyskland. Det konservative CDU/CSU, som Armin Laschet kommer til at overtage fra Angela Merkel, slår sig i store træk op på hans erfaring og på at ville føre samme kurs som Merkel. Altså mere af det samme. De Grønne, der har fået mere vind i sejlene de seneste år, har traditionelt set været meget venstreorienterede, men er løbende blevet mere midtersøgende. Det har gjort dem spiselige som regeringsparti for både CDU/CSU og Socialdemokraterne (SPD), og dermed er De Grønne ret sikre på at komme i regering, uanset om det bliver med CDU/CSU, SPD eller de Frie Liberale (FDP).
De Grønne, ledet af den nye, men noget uerfarne Annalena Baerbock, slår sig op på høje klimamål og ønsker en 70% CO2 reduktion i 2030. Det skal bl.a. at ske ved at installere offshore vindmøller med en kapacitet på 35 GW inden 2035. Derudover ønsker partiet også at installere 5-6 GW onshore vind per år. Til sammenligning har den danske vindmøllepark Anholdt en kapacitet på 0,4 GW, så det er enorme summer, der kan blive allokeret til den grønne omstilling i Tyskland.
Et enormt marked
Der kan altså åbne sig et enormt marked for danske vindmølleproducenter og underleverandører lige syd for grænsen. Med de danske producenters i forvejen stærke globale position indenfor vindenergi kan det skabe nye danske job.
Samtidig har De Grønne også høje mål i forhold til bilsektoren, der på mange måder er rygraden i Tysklands industriproduktion, men også en meget vigtig sektor for danske underleverandører. De Grønne har som mål, at alle biler allerede fra 2030 skal være fossilfrie, hvilket betyder, at fremtidens biler bliver elektriske. For nogle danske underleverandører giver det mulighed for at erobre nye markeder indenfor bl.a. hydrogenbrændsler, for andre betyder det, at de er nødt til at omstille produktionen for at følge med den grønne efterspørgsel..
De Grønne opnår nok ikke alle deres mål, men de vil få indflydelse på Tysklands klimapolitik og grønne investeringer, hvilket giver markedsmuligheder for danske producenter. Hvis de danske virksomheder formår at gribe chancen, kan det vende udviklingen i Danmarks stagnerende eksport til Tyskland.