Mozambique ramt af den perfekte storm

En perfekt storm af tropiske cykloner, terrorister og skjulte lån truer med at ødelægge potentielt naturgas-eventyr i et af verdens fattigste lande.

Af: Christian Dahl Winther, chefanalytiker, EKF, 15. januar 2021

På halvøen Afungi i den nordlige del af Mozambique evakuerede det franske energiselskab Total i starten af januar dele af en 3.000 mand stor arbejdsstyrke på et stort naturgasprojekt. Total er i gang med at opføre to anlæg, hvor man kan kondensere naturgas til flydende form, så det lettere kan transporteres, men en tilspidset sikkerhedssituation har altså fået energi-giganten til at træde på bremsen.

Militante islamister med tilknytning til Islamisk Stat har siden 2017 hærget den nordlige Cabo Delgado-provins med op mod 2.000 menneskeliv og flere hundrede tusinde hjemløse til følge. I starten af januar foretog terroristerne to angreb tæt på naturgasprojektet, og det har gjort det for farligt at fortsætte arbejdet på fuld kraft.

Flydende naturgas har ellers potentiale til at transformere økonomien og samfundet markant i Mozambique, der er verdens femtefattigste land, når man ser på levestandarden for den gennemsnitlige indbygger. Enorme naturgasforekomster blev opdaget ud for den nordlige kyst i 2010, og det har fået store internationale spillere til at rykke ind. Derfor står det fattige østafrikanske land med chancen for at komme op blandt verdens største producenter af flydende naturgas.

Ramt af perfekt storm

Og Mozambique har brug for et flydende naturgasmirakel for at hive økonomien op fra en gevaldig sump. Med sit overvejende flade landskab og sin beliggenhed ud til Det Indiske Ocean er Mozambique et af verdens mest udsatte lande over for naturkatastrofer og klimaforandringer. I 2019 blev landet raseret af hele to tropiske orkaner inden for kort tid.

Først lagde orkanen Idai i marts den vigtige havneby Beira i ruiner, da den oversvømmede afgrøder og nabolag og ødelagde både utallige menneskers hjem og kritisk infrastruktur som hospitaler og skoler. Sammenlagt forårsagede Idai skader, der svarer til 10 pct. af Mozambiques BNP – eller seks storebæltsbroer i dagens priser. For at gøre ondt værre blev Idai fulgt op af orkanen Kenneth, der raserede i april.

I dag står man med en statsgæld på omkring 100 pct. af bnp, som man risikerer ikke at kunne servicere

Mozambique var ellers godt i gang med at genskabe den makroøkonomiske stabilitet efter et økonomisk chok i 2016, da nogle gigantiske skjulte lån pludselig dukkede op til overfladen. Landets tidligere præsidents søn og en række statsejede selskaber havde i 2013 og 2014 optaget lån på statens vegne til tvivlsomme projekter. På trods af projekternes karakter pungede de schweiziske og russiske banker Credit Suisse og VTB ud og solgte bl.a. obligationerne videre til danske pensionsselskaber.

Lånene på omkring 12 mia. danske kroner blev både holdt skjult for parlamentet og Den Internationale Valutafond. Fra 1995-2015 havde Mozambique ellers flotte årlige vækstrater på 6-11 pct., men i dag står man med en statsgæld på omkring 100 pct. af bnp, som man risikerer ikke at kunne servicere.

Brug for gældseftergivelse

De rige forekomster af naturgas udgør sammen med eksport af varer som fossile brændsler, aluminium og tobak vejen tilbage. Men de flydende naturgasprojekter skal helst køre på skinner, for der er stor konkurrence på markedet. Og det er svært, når både militæret og russiske lejesoldater uden held har forsøgt at få bugt med terroristerne i den nordlige del af landet.

Det er et lys i mørket, at G20-landene og Paris-klubben – makroøkonomernes svar på Ribers register over dårlige betalere – i øjeblikket arbejder på en model for gældseftergivelse for verdens fattigste lande under navnet ”Common Framework”. Det vil være en kærkommen redningskrans for Mozambique.

Læs også