Højere oliepriser skaber forårsfornemmelser i Ruslands økonomi

Højere oliepriser og vaccinesucces skaber optimisme i Rusland og eksportmuligheder for de virksomheder, der kan navigere på udfordrende markeder.

Af: Christina Pedersen, senioranalytiker, EKF, 18. marts 2021

I Rusland har marts indtil videre budt på flere nyheder, der har skabt forårsfornemmelser i Kreml. Først og fremmest nåede Organisationen af Olieeksporterende Lande, i daglig tale OPEC+, i starten af måneden frem til en aftale om ikke at hæve olieproduktionen i april på trods af stigende priser. Argumentet er, at efterspørgslen fortsat er væsentligt lavere end før coronakrisen.

De amerikanske olieproducenter holder ligeledes igen med produktionen, mens stigende geopolitisk risiko understøtter prisernes opadgående bevægelse. Forhåbninger til coronavaccinernes betydning for verdensøkonomien kombineret med rigelig likviditet på de finansielle markeder har desuden fået investorerne til at vejre morgenluft og råvarepriserne til at stige generelt. Prisen på en tønde olie nåede i begyndelsen af marts op over 70 USD, og de nyeste prisfremskrivninger regner med 68 USD for en tønde i 2021 og 71 USD i 2022. For en økonomi som Ruslands, hvor råstofindtægterne bidrager med omkring 25 pct. af det russiske nationalprodukt og med 50 pct. af statens indtægter, er det godt nyt.

For det andet varslede USA og EU en række nye sanktioner mod Rusland som følge af giftangrebet mod Putins plageånd, oppositionslederen Aleksej Navalnyj, men sanktionerne er ganske milde og uden nogen substantiel økonomisk betydning.

For det tredje falder smittetallene. Rusland var det første land i verden til at registrere en vaccine, men produktionsbegrænsninger og vaccineskepsis i befolkningen har forsinket vaccineplanen. Der er dog stor efterspørgsel efter den russiske vaccine fra udlandet, og 45 lande har indtil videre godkendt Sputnik V. EU-landene Frankrig, Italien, Spanien og Tyskland har netop indgået aftaler med Rusland om at kunne producere vaccinen, og den skal nu testes med mulighed for godkendelse i EU.

Økonomisk vækst på vej

Det er gode nyheder for Putin, der om muligt kommer til at stå endnu stærkere med et gryende forår i økonomien, men også for danske eksportvirksomheder, der øjner muligheder i Rusland. Ruslands økonomi skrumpede med 3,1 pct. i 2020 – en ganske lav tilbagegang omstændighederne taget i betragtning.

Mange sektorer, hvor danske virksomheder kan byde ind med stærke løsninger, har et stort behov for at blive moderniseret

Putin valgte en stram økonomisk kurs, der ikke gav plads til at skrive store offentlige checks ud for at afbøde effekterne af krisen, og en strategi med kortere og mindre omfattende nedlukninger. Økonomien står til at vokse med 2,5 pct. i 2021, og det betyder øget købekraft.

Mange sektorer, hvor danske virksomheder kan byde ind med stærke løsninger, har et stort behov for at blive moderniseret. Fx har indførelsen af en import-told på et bredt udvalg af vestlige fødevareprodukter siden 2014 øget overskuddet for indenlandske fødevareproducenter og deres incitament for ekspansion. Men der er betydelige muligheder for produktivitetsforbedringer. Fx var udbyttet af hvede pr. hektar 33 pct. lavere end OECD-gennemsnittet i 2019.

Stor reformtrang

Der er dog alligevel masser af hager. På længere sigt er det usandsynligt, at Ruslands økonomi gør comeback som højvækstmarked. Den vil lægge sig i slæbesporet, medmindre der gennemføres væsentlige strukturelle økonomiske reformer, der øger produktiviteten og udvikler nye sektorer. Fx skal der skabes mere indenlandsk konkurrence og afvikles offentlige og private monopoler for at øge produktiviteten, men Putin er mere interesseret i at styrke sin egen magtposition end i økonomiske reformer.

Og så er der oliens langsigtede fremtid. Olieforbruget i verden vil ifølge oliemastodonten BP fortsat stige lidt i de kommende 10 år, men derefter klinge af. Det er dårligt nyt for oliestater, der i god tid må omstille sig til tiden efter olieæraen.

Læs også