Brasiliansk coronakaos er gift for både økonomien og præsidenten
Brasilien er hårdt ramt af anden bølge af corona, og det sætter både præsidenten og økonomien under pres.
Af: Lars Piil Damm, chefanalytiker, EKF, 25. marts 2021
I Brasilien har præsident Jair Bolsonaro efterhånden svært ved at retfærdiggøre, at han flere gange har fremturet med at kalde corona for en lille forkølelse. I sidste uge udnævnte han sin fjerde sundhedsminister siden pandemiens start, og det står efterhånden klart, at Bolsonaro er presset.
Hans største og mest akutte problem er, at Brasiliens sundhedssystem er på randen af kollaps. Antallet af coronadødsfald for en enkelt dag nåede i sidste uge en foreløbig top med 3.149, og delstater over hele landet sender nødråb om, at deres intensivafdelinger er fuldt belagte eller tæt på at være det. Hospitalerne mangler ilt, og mange coronapatienter dør uden at få behandling.
Vaccinationsprogrammet er i gang, men er ikke nået ret langt. Per 15. marts havde Brasilien kun fået vaccineret 4,6 pct. af den ca. 210 mio. mennesker store befolkning, og flere nationale eksperter har advaret om et totalt kollaps i sundhedssystemet, hvis der ikke bliver indført omfattende nedlukninger. Dermed står store dele af landet til at lide samme skæbne som storbyen Manaus, der blev væltet totalt omkuld af COVID-19 i januar.
Hårde uger forude for Bolsonaro
Der venter nogle svære uger for Bolsonaro, for vaccineudrulningen vil efter alt at dømme først medføre et fald i smitte- og dødstal hen mod slutningen af april. På popularitetskontoen tager han gevaldige mængder vand ind, og selv blandt hans egne vælgere daler tiltroen til, at Bolsonaro har styr på situationen. Desperationen syntes fx at stå klar for alle, da Bolsonaros regering i håb om at få fingrene i kinesiske coronavacciner pludselig skiftede standpunkt og tillod kinesiske Huawei at byde ind på Brasiliens 5G-auktioner senere i år.
Som om det ikke var nok, steg presset på Bolsonaro til nye højder, da en højesteretsdommer for nylig annullerede ekspræsident Luiz Inácio Lula da Silvas korruptionsdomme. Dermed har Bolsonaros politiske fjende nummer ét frit slag til at stille op for arbejderpartiet PT til præsidentvalget i 2022.
Den populære ekspræsident, der i daglig tale kaldes Lula, var ikke sen til at udnytte situationen til at rette et angreb mod Bolsonaro for en sejlende coronahåndtering. Bolsonaros popularitet ligger nu på det laveste niveau, siden han overtog embedet i 2019. Det vil give Lula momentum i meningsmålingerne i den kommende tid, men Bolsonaro vil sandsynligvis hente ind på ham, når presset fra corona er lettet.
Presset økonomi
Når Bolsonaro og Lula får plads til at diskutere andet end corona, er der rigelige økonomiske spørgsmål at tage fat på. Finanspolitikken har de seneste år været for løs, og med en offentlig gæld på betragtelige 90 pct. af BNP er der stort behov for at stramme op på de offentlige finanser. Det positive er, at gælden indtil videre er håndterbar, og at skatkisten med valutareserver er godt fyldt op.
En ny hård coronabølge og nye nedlukninger, som man ser det nu, vil ramme den økonomiske vækst hårdt på et tidspunkt, hvor Brasilien har hårdt brug for en vækst i samfundet, der kan konsolidere de offentlige finanser.
Indtil videre har ratingbureauerne ikke nedgraderet Brasilien, men med den venstreorienterede Lula spøgende i kulissen og udsigt til coronatæsk til økonomien kan investorerne begynde at frygte, at Brasiliens gæld ikke er holdbar.