Sri Lanka er næste land i rækken på kedelig liste

Sri Lanka står øverst på økonomernes liste over lande, der er favorit til at gå konkurs som det næste. Det skyldes ikke mindst Rajapaksa-dynastiets mangeårige forbrugsfest.

Af: Niels Dall-Hansen, senioranalytiker, EKF

Zambia, Surinam, Ecuador, Argentina og Libanon. I løbet af 2020 er fem lande indtil videre defaultet – nationaløkonomiens svar på en personlig konkurs. Det får snakken til at gå på finansmarkederne: Hvem står som næste land på listen, som ingen har lyst til at stå øverst på?

Pilen peger i høj grad på Sri Lanka, der er styret af Rajapaksa-dynastiet. Da Mahinda Rajapaksa sad som præsident fra 2005-2015, finansierede han østatens forbrug med store lån fra Kina. Mahinda blev overraskende vippet af pinden ved valget i 2015, men den nye regering fik svært ved at få medvind, fordi den arvede en havareret økonomi, samtidig med at hidtil ukendte kinesiske regninger blev ved med at dukke op.

Dem kunne Sri Lanka ikke honorere, og det endte i den famøse overdragelse af havnen i Hambantota til kineserne. En vaskeægte møgsag for regeringen. Da der senere også opstod stor polemik omkring det voldsomme terrorangreb i påsken 2019, var vejen tilbage til regeringskontorerne banet for Rajapaksa-dynastiet.

Gotabaya Rajapaksa blev valgt til præsident i november 2019, og han har sat sig tungt på magten. Ud over at være præsident kan han også kalde sig forsvarsminister, mens hans bror og tidligere præsident Mahinda er premier-, finans-, religions- og kulturminister. Og som det sig hør og bør i et dynasti, er næste generation kørt i stilling i form af Mahindas søn, 34-årige Namal, der er blevet minister for sport og ungdom.

Populært dynasti

På trods af anklager om korruption og overtrædelse af menneskerettighederne under den årelange konflikt med De Tamilske Tigre nyder regeringen stor opbakning blandt landets buddhistiske singalesiske majoritet.

Ved det coronaudsatte parlamentsvalg i august resulterede det i de to tredjedeles flertal, der er påkrævet for at ændre forfatningen, så Rajapaksaerne kan give mere magt til præsidentembedet. Kritikere kalder situationen en motorvej til diktatur.

Der skal ske noget, hvis Sri Lanka ikke skal blive næste land i rækken af statsbankerotter

Rajapaksaernes flertal giver politisk stabilitet i parlamentet, men udenfor er der store etniske og religiøse spændinger, og økonomien ligger gevaldigt underdrejet. Den offentlige gæld ligger på svimlende 100 pct. af BNP, hvoraf en tredjedel er i fremmed valuta med kort løbetid. Valutareserverne er tyndslidte, og de to største indtægtskilder for fremmed valuta, turismen og tekstileksporten, er tvunget i knæ af coronapandemien. Ratingbureauet Moody’s forudsagde for nylig, at antallet af turister først vil tilbage på niveauet før corona i 2024.

Knæfald er nødvendigt

Der skal ske noget, hvis Sri Lanka ikke skal blive næste land i rækken af statsbankerotter. Men hvad? En aftale med Den Internationale Valutafond, IMF, vil være et ydmygende knæfald for præsidenten, men det kan blive svært at undgå.

Et alternativ kan være, at Kina træder til med nye lån – som selvfølgelig bliver med diverse forpligtelser. Hjælp fra USA og Indien, der ser Sri Lanka som en strategisk stødpudestat mod Kina i Det Indiske Ocean, kunne også være en mulighed.

Regeringens nyligt publicerede budget ser dog lysere på situationen. Rajapaksaerne forventer så høj økonomisk vækst i de kommende år, at gælden ikke alene kan nedbringes – der bliver også råderum til at øge de offentlige investeringer.

Det lyder dog i bedste fald som et forsøg på at blæse og have mel i munden, da næsten halvdelen af statens indtægter i øjeblikket bruges på at betale af på gælden. En situation, som Sri Lanka har til fælles med flere af de lande, der allerede er gået bankerot i 2020.

Læs også