Østasiatiske højvækstøkonomier kan supplere kriseramte danske eksportmarkeder

Trods corona-knubs kan Østasiens højvækstøkonomier komme hurtigere ud af krisen end mange andre lande.

Af: Peter Toft, chefanalytiker, EKF

Østasien er en broget region, der tæller alt fra højindkomstlandene Japan, Australien og Sydkorea til nogle af verdens fattigste udviklingslande som Myanmar og Laos. Regionens lande havde dog den fordel i forhold til corona, at de var forberedt efter tidligere pandemier som SARS, der også opstod i nabolaget. Sydkorea og Kina fik fx relativt hurtigt knækket corona-sygdomskurven, og i Taiwan og Vietnam har man med resolutte tiltag begrænset smittespredningen.

Østasien er dermed også et skridt foran i genåbningen. Flere lande har pengepolitisk- og finanspolitisk råderum, og det kan være godt nyt for dansk eksport, da Danmarks traditionelle eksportmarkeder ser ud til at slå midlertidigt bak.

Kina er på vej tilbage

Regionens store vækstmotor og Danmarks sjettestørste eksportmarked Kina ser efter et dybt dyk i første kvartal nu ud til at være på vej op i omdrejninger. Kina begyndte at ophæve restriktionerne i april og forsøger nu at begrænse nye udbrud. Forbruget og investeringsniveauet er igen på vej op.

Den Nationale Folkekongres vedtog i weekenden et nyt budget med en finanspolitisk hjælpepakke til økonomien, og Kina forventes at opnå vækst på op mod én pct. i 2020. Ikke imponerende i forhold til de normale fem-seks pct., men det er bedre end de minus fem-ti pct., der forventes i Europa og Nordamerika. Offentlige kickstart-investeringer i flere højhastighedstog, energieffektivisering, grøn energi, og 5g it-infrastruktur er gode bud på Kinas vækststrategi efter corona.

Vietnam har gode kort på hånden

Vietnam har hidtil trods mangeårig høj vækst ikke været et stort dansk eksportmarked. Det skyldes til dels en lav indenlandsk efterspørgsel og satsning på sort vækst frem for grøn vækst.

Vietnam har haft få corona-dødsfald og lukkede aldrig ned for industrien

Men Vietnam er i gang med en gryende grøn omstilling og har et massivt behov for ny energikapacitet, bygninger og infrastruktur. Med stigende velstand er privatforbruget også på vej frem.

Vietnam har haft få corona-dødsfald og lukkede aldrig ned for industrien. Væksten for 2020 er nedjusteret til to-tre pct. fra omkring syv pct., men man undgår formentlig en recession. Udfordringen for Vietnam er på kort sigt, hvor hårdt og hvor længe økonomien rammes af tilbageslag i landets store eksportmarkeder i Europa og USA. Vietnam har et vist råderum til at stimulere økonomien, men statens gæld er i den høje ende.

Der er til gengæld potentiale i at hente flere udenlandske investeringer. Vietnam er en foretrukken low-cost destination for fraflytning af produktion fra Kina, ikke mindst i lyset af USA og Kinas stridigheder. Den stærke håndtering af pandemien kan øge landets attraktion som produktionsland.

Taiwan er velpolstret til krisen

Højtudviklede Taiwan har også håndteret corona kompetent og ser ud til at styre udenom en dyb recession i 2020. Det er ikke mindst en stærk offentlig økonomi, der ruster Taiwan til at kunne kickstarte økonomien.

Med 23 millioner velstående forbrugere og en grøn omstilling i gang kan Taiwans betydning for dansk eksport vokse

Den nyligt genvalgte præsident Tsai har b.la. planer om at tiltrække outsourcet produktion hjem til Taiwan efter krisen og opbygge nationale værdikæder på strategiske områder som medicinal- og energiområdet. Med 23 millioner velstående forbrugere og en grøn omstilling i gang kan Taiwans betydning for dansk eksport vokse.

Eksporthavn

Abonner på EKF’s nyheder og faglige indhold


EKF udsender løbende nyheder fra EKF og risikovurderinger af verdens vigtige eksportmarkeder på e-mail til vores abonnenter. Vi laver også et nyhedsbrev med viden og inspiration om eksport og finansiering.
Ja tak – det skal jeg have