Manglende turisme er salt i såret på de sydeuropæiske økonomier

De sydvesteuropæiske turistmagneter kommer til at lide under sommerens rejserestriktioner.

Af: Jeppe Skårhøj, senioranalytiker, EKF

Vi nærmer os den tid på året, hvor mange danskere plejer at støve de oppustelige badedyr af og søge mod varmere himmelstrøg. Men heller ikke sommeren bliver normal i år. Hverken for danskernes muligheder for at rejse ud eller for turisters muligheder for at lægge penge i Danmark.

Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv bruger udenlandske turister ca. 55 mia. kr. i Danmark hvert år. Derfor bliver det en trist sommer for danske virksomheder, der lever mere eller mindre af turister.

Ser vi lidt mod syd, er situationen dog endnu værre. Især i de sydvesteuropæiske lande, hvor pengestrømmene fra de mange solhungrende turister udgør en væsentlig del af BNP.

Sydvesteuropas turistmagneter lider

I Italien vurderer Assoturismo, at landet vil miste 60 pct. af sine turister i år. I 2019 udgjorde turisme 13 pct. af BNP, så hvis de 60 pct. passer, vil den direkte effekt på landets BNP blive minus 9,6 pct. Faldet i turismen rammer ikke kun hoteller, restauranter, taxier og butikker, men også den del af økonomien, der supporterer turistbranchen.

Det er fx logistikvirksomhederne, der leverer mad til restauranterne, fiskeren, der sælger fisk til fiskerestauranterne, eller vaskeriet, der vasker hotellets sengetøj. Italien har i forvejen en tårnhøj statsgæld og har været i recession hele tre gange i løbet af de seneste 10 år, så et stort dyk i turismen er mildt sagt ubelejligt.

I Spanien udgør turismen 14,3 pct. af det samlede BNP, og de penge, turisterne lægger i landet, udgør hele 18 pct. af den samlede eksport. De spanske grænser er stadig lukkede, og spanierne kan endnu ikke rejse frit indenlands. En spansk brancheorganisation vurderer, at tabene kan nå op på 120 mia. euro – det svarer til 80 pct. af turismeindtægterne fra sidste år.

Hos Spaniens naboer i Portugal har man smitten under kontrol. Til gengæld udgør turisme 16,5 pct. af BNP og 23,5 pct. af eksporten, så landet er meget afhængigt af turister. Især turister, der ankommer med fly. Regeringen promoverer national turisme, men det er ikke i nærheden af nok til at veje op for manglen på internationale gæster.

Efterspørgsel og logistik

De sydvesteuropæiske turistmagneter står især over for to udfordringer: efterspørgsel og logistik. På efterspørgselssiden har markant færre mennesker lyst til at rejse. Både pga. af rejsevejledninger fra lokale myndigheder og frygt for at blive smittet på rejsen. Det kan gøre den økonomiske genopretning til en langsommelig affære. Logistisk vil især flyrejser fortsat være mindre attraktive, og derudover er ferieattraktioner som hoteller og strande nødt til at indføre restriktioner, som kan gøre det mindre sjovt at være på ferie.

Det går ud over evnen til at importere kvalitetsvarer fra danske virksomheder

Regeringerne i de tre lande har kastet redningskranse ud i form af bl.a. lønkompensation, kreditlinjer og støtte til midlertidig afskedigelse af sæsonarbejdere. Det er dog værd at bemærke, at mens statsstøtten er god for turismevirksomhederne, så sætter den sig hårdt på statsgælden.

Måske er der lys for enden af tunnellen. Italien åbnede grænserne 3. juni, Spanien åbner 22. juni, og indtil videre gælder Portugals grænselukning til den 15. juni. Man må håbe, at det stille og roligt vil løbe turismen i gang igen. Både fordi den manglende turisme er hård for økonomierne, og fordi det går ud over evnen til at importere kvalitetsvarer fra danske virksomheder.

Du kan også læse

Eksporthavn

Abonner på EKF’s nyheder og faglige indhold


EKF udsender løbende nyheder fra EKF og risikovurderinger af verdens vigtige eksportmarkeder på e-mail til vores abonnenter. Vi laver også et nyhedsbrev med viden og inspiration om eksport og finansiering.
Ja tak – det skal jeg have