Ny præsident arver tom statskasse og fyldte hospitalsstuer

Den caribiske østat Den Dominikanske Republik har oplevet en årelang optur med årlige vækstrater på over 6 procent. Dermed har landet skilt sig væsentligt ud fra det øvrige Latinamerika og især nabolandet Haiti, som Den Dominikanske Republik deler øen Hispaniola med.

Af Niels Dall-Hansen, senioranalytiker EKF Danmarks Eksportkredit

Det kunne være et drømmejob at overtage præsidentposten i landet, men for den nyvalgte Luis Abinader er virkeligheden en ganske anden. Coronakrisen har sat en brat stopper for landets fremgangsrige turistindustri, og dermed skal den 53-årige økonom både håndtere udfordringerne med en stadig mere slunken statskasse og et hastigt voksende antal coronasmittede borgere.

Præsidentvalget, som blev holdt d. 5. juli, var allerede blevet udskudt to måneder på baggrund af coronakrisen. Den hidtidige præsident Danilo Median kunne efter to præsidentperioder ikke genvælges, men hans parti – det regerende Dominican Liberation Party – håbede på at få valgt sin kandidat Gonzalo Castillo.

Genåbnede for tidligt

I et forsøg på at afbøde landets økonomiske deroute og bremse den voksende kø af arbejdsløse åbnede præsident Danilo Median d. 1. juli for turister og en lang række aktiviteter, der var lukket for at begrænse smittespredningen.

De seneste to uger er antallet af smittede og hospitalsindlagte vokset hastigt og sætter dagligt ny rekord.

Det viste sig at være for tidligt. De seneste to uger er antallet af smittede og hospitalsindlagte vokset hastigt og sætter dagligt ny rekord. Sundhedsmyndighederne forventer nu, at antallet af smittede først topper om en måned, og landet er igen lukket ned.

Korruption og skandaler

Dermed fik vælgerne i Den Dominikanske Republik yderligere en grund til at sætte det regerende parti på porten. Gennem de seneste år har tiltagende korruption og en række offentlige byggeskandaler øget utilfredsheden med landets ledelse.

Og med valgløfter om at bekæmpe korruption, genskabe transparens og tillid til det politiske og det juridiske system samt genoprette landets økonomi skulle der kun lidt til at tippe vælgernes sympati til fordel for oppositionen og den nye præsident Luis Abinader.

Hjælpepakke fra IMF

Imidlertid var de offentlige finanser kørt helt i bund allerede før coronakrisen, og i maj måtte landet bede den internationale valutafond, IMF, om en hjælpepakke på 650 mio. dollars til at klare de mest nødvendige betalinger.

På længere sigt er der dog forventninger om, at Den Dominikanske Republik kan komme på fode og igen vise sig som den latinamerikanske succeshistorie

Da krisen langt fra er overstået, må Abinader formentlig snart se sig nødsaget til at rejse til Washington og bede IMF om flere penge. Det vil medføre krav om reformer, og dermed kan præsidenten få mere end svært ved at opfylde sine økonomiske valgløfter i den nærmeste fremtid.

På længere sigt er der dog forventninger om, at Den Dominikanske Republik kan komme på fode og igen vise sig som den latinamerikanske succeshistorie. Mange års politisk stabilitet, erhvervsvenlig lovgivning og økonomisk fremgang har skabt et erhvervsliv, der er langt mere diversificeret end i nabolandene. Den Dominikanske Republik eksporterer alt fra t-shirts og medicinske instrumenter til cigarer, bananer og masser af guld fra verdens næststørste guldmine, Pueblo Viejo,

Det helt afgørende er dog at få de amerikanske turister tilbage til de lokkende sandstrande og det varme klima, som har gjort landet til Caribiens største turistdestination, men også afhængig af turisternes løstsiddende dollarsedler.

Du kan også læse

Eksporthavn

Abonner på EKF’s nyheder og faglige indhold


EKF udsender løbende nyheder fra EKF og risikovurderinger af verdens vigtige eksportmarkeder på e-mail til vores abonnenter. Vi laver også et nyhedsbrev med viden og inspiration om eksport og finansiering.
Ja tak – det skal jeg have