Caribiske lande topper kedelig coronahitliste

Coronakrisen gør ondt på turismen i Danmark, men det er vand ved siden af de effekter, nedlukningen har på de turistvenlige caribiske østater.

Af: Niels Husted Dall-Hansen, senioranalytiker, EKF, 15-05-2020

Aruba, Bahamas, Barbados. Nogle får måske lyst til at synge det gamle Beach Boys-nummer Kokomo, der ramte toppen af hitlisten i USA i 1988. I øjeblikket topper de tre lande dog en noget kedeligere hitliste: kreditratingbureauet Standard & Poors’ liste over de stater, der økonomisk er mest sårbare over for coronakrisen.

Mange vil have bemærket, at der de sidste par måneder har været bedre plads på Langelinie, der under normale omstændigheder er proppet med turister. I 2018 udgjorde turisme næsten ni pct. af Danmarks BNP, når de indirekte erhverv tælles med, så corona-nedlukningen gør ondt. Både på turismen som erhverv og på dets bidrag til Danmarks samlede økonomi.

Det er dog det rene vand i forhold til, hvor afhængige de 44 millioner indbyggere i de caribiske østater er af turister, der kommer flyvende eller sejlende med krydstogtsskib – de to brancher, der er hårdest ramt af krisen.

Lande som Aruba, Barbados, Den Dominikanske Republik og Jamaica plejer at modtage op til seks krydstogtsskibe om dagen med 20.000 nye turister, der er klar til at købe pastelfarvede poloer og Corona-øl. Det har derfor dramatiske følger, når en tredjedel af ens økonomi baserer sig på disse turister. Indtjeningen for resten af året forventes ifølge Standard & Poors’ regnedrenge at falde med 70 procent.

Østaterne er vant til store udsving

Den Internationale Valutafond, IMF, vurderede i april, at alle Caribiens økonomier vil gå i recession i år. De største og mest diversificerede økonomier som Jamaica og Den Dominikanske Republik slipper billigst, mens de mindste og mest turismeafhængige samfund som Aruba og Barbados kan forvente et fald på tæt på ti pct i BNP.

De optimistiske briller dugger dog en smule, når østaternes største kunde, USA, lige har offentliggjort en historisk tilbagegang i årets første tre måneder

Store økonomiske udsving er dog ikke noget nyt for de modstandsdygtige øboere. Næsten årligt rammes en ø så kraftigt af en orkan, at økonomien bliver kastet flere år tilbage, indtil hoteller og restauranter igen er bygget op.

Den økonomiske orkan forårsaget af corona har dog ramt alle øer på én gang, samtidig med at mange af indbyggernes landsmænd, der arbejder i udlandet, er blevet arbejdsløse og dermed får færre midler at sende hjem til familierne i Caribien – de såkaldte remitter. I Jamaica svarer disse valutastrømme til hele 16 pct. af økonomiens størrelse. Derfor har det vakt stor bekymring, at Verdensbanken har beregnet, at remitter på verdensplan vil falde med 20 pct. i 2020.

Timingen kunne være værre

Hvis man skal tage de optimistiske briller på, kunne timingen af krisen have været værre. Orkansæsonen står for døren, og højsæsonen for turister var næsten veloverstået, da krydstogtsskibene blev lagt for anker. Og når mange solhungrende turister vil være nødt til at afholde sommerferien i lokale farvande, så er lysten til eventyr måske endnu stærkere til november, hvor endnu en højsæson står for døren.

De optimistiske briller dugger dog en smule, når østaternes største kunde, USA, lige har offentliggjort en historisk tilbagegang i årets første tre måneder med 30 millioner arbejdsløse og en økonomi, der skrumpede med fem pct. Samtidig har centralbanken hos den næststørste kunde, Storbritannien, lige meldt ud, at man står i den største økonomiske krise i 300 år.

Eksporthavn

Abonner på EKF’s nyheder og faglige indhold


EKF udsender løbende nyheder fra EKF og risikovurderinger af verdens vigtige eksportmarkeder på e-mail til vores abonnenter. Vi laver også et nyhedsbrev med viden og inspiration om eksport og finansiering.
Ja tak – det skal jeg have