Ærgerlig deroute på et ellers stærkt eksportmarked


Mexico var for et par år siden et marked med stort potentiale for danske virksomheder, men den nuværende præsident har trukket landet i den forkerte retning.

Af: Niels Dall-Hansen, senioranalytiker, EKF, 08-10-2020

Der var hverken sparet på røgelse, fjerpragt eller indiansk renselsesceremoni, da Mexicos præsident blev indsat den 1. december 2018. Andrés Manuel López Obrador – i daglig tale AMLO – kom til med stor folkelig opbakning og lovede et opgør med korruption, kriminalitet og en grisk elite.

Og i Danmark så mange virksomheder, især leverandører inden for vedvarende energi, på Mexico med stigende interesse. 
AMLOs periode startede med nogle af verdens laveste priser på vedvarende energi og et boomende marked, hvor EKF sidste år deltog i finansieringen af banebrydende projekt, der kombinerer sol og vind. Siden er det dog ikke gået helt, som man kunne have håbet.

Én ting er, at præsidenten har kaldt vindmøller for "visuel forurening”. Men hvad værre er, er regeringens politik med at ændre regulering og kontrakter for de privatejede energivirksomheder i et forsøg på at komme de store, skrantende statsejede energivirksomheder CFE og PEMEX til undsætning.
Usikkerhed omkring lovgivningen er typisk gift for private investeringer, hvorfor markedet for vedvarende energi nærmest er gået i stå.

Tvivlsom coronahåndtering rammer økonomien

Med lidt over 80.000 døde indtager Mexico fjerdepladsen over lande med flest coronadødsfald, så AMLO får ikke mange roser for sin håndtering af pandemien. Samtidig har han ikke givet ved dørene med statslige hjælpepakker, og det har fået de mexicanske forbrugere til at gemme spenderbukserne langt væk.

Privatforbruget i andet kvartal var en femtedel lavere end året før, og EKF forventer, at Mexicos økonomi skrumper med mindst 10 pct. i år. Ikke mindst fordi det største eksportmarked, USA, har været lukket ned, og fordi der ikke kommer så mange penge fra turister i kassen.
Spørger man AMLO, er Mexicos deroute hans forgængeres skyld

På trods af en økonomi i knæ, et sundhedssystem presset til bristepunktet og en stigende bølge af kriminalitet er AMLO stadig en populær mand. Meningsmålingerne viser, at over 55 pct. af vælgerne synes, han gør det godt. Det kunne dog godt se ud til, at præsidenten har fået nogle ridser i lakken, da det er langt fra de 85 pct. i begyndelsen af hans embedsperiode.

De andres skyld

Spørger man AMLO, er Mexicos deroute hans forgængeres skyld. Han har netop fået Mexicos højesterets ord for, at han kan afholde en folkeafstemning om, hvorvidt han skal have lov til at retsforfølge tidligere præsidenter for korruption og en lang række andre beklagelige forhold. Afstemningen lugter af politisk skuespil, da AMLOs justitsministerium utvivlsomt ville have indledt en retssag, hvis de havde tilstrækkelige beviser.

Afstemningen ligger belejligt samtidigt med midtvejsvalget næste sommer, og dermed kan AMLO fortsætte fortællingen om det korrupte system, som han har arvet og kæmper for at transformere. Spørgsmålet er, hvad han transformerer Mexico til. Kritiske røster siger, at AMLOs pres på højesteret og uafhængige myndigheder og eksportorganer samt udfald mod journalister minder om noget, man kender fra mere udemokratiske lande og den store nabo nordpå.

Højesteret spillede dog præsidenten et puds, da de ændrede en formulering i hans forslag, så AMLOs egen præsidentperiode blev inkluderet.
AMLO har allerede fået internationale investorer til at trække følehornene til sig. En ærgerlig udvikling på et marked, der ellers har stort potentiale. Hvis udviklingen ikke vendes, kan hans ønske om at granske tidligere politiske beslutninger gå hen og ramme ham som boomerang.

Læs også