BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Ny fabrik fremstiller protein ud af den blå luft

Solar Foods i Finland har netop fået en køberkreditgaranti på EUR 8.1m fra EKF, der i en finansieringsordning med Danske Bank og Finnvera på EUR 15 mio. yder finansiering til en proteinfabrik med banebrydende, ny teknologi

Foto: Solar Foods

Måske er det ikke helt ud af den blå luft. Men det er ved hjælp af primært elektricitet, luft og - ikke mindst - produktionsudstyr, leveret af danske GEA Process Engineering A/S, at finske Solar Foods kan fremstille deres banebrydende, patenterede protein ved navn Solein. Teknologien, der også er blevet anerkendt i NASA’s "Deep Space Food Challenge", fremstiller er af de reneste og mest bæredygtige protein, der endnu er fremstillet.

Stor indflydelse

”Det er et virkelig spændende projekt, der kan vise sig at have en enorm indflydelse på måden, vi producerer protein på samt, hvor meget, det påvirker udledningen af drivhusgasser”, siger Thomas Hovard, CCO hos EKF Danmarks Eksportkredit, og han bliver bakket op af den administrerende direktør i Solar Foods samt Danske Bank.

"Denne finansieringsordning krævede flere parters vilje til at fremskynde implementeringen af ​​den grønne omstilling gennem nye teknologier. Dette gælder ikke kun finansiering af Solar Foods, men er et gennembrud, hvor kommercielle banker og nystartede virksomheder kan arbejde sammen på et stadigt tidligere tidspunkt," siger Pasi Vainikka, CEO i Solar foods.

”I de senere år har en af ​​de mest markante tendenser, i det Nordiske start-up økosystem, været stigningen i opmærksomhed på – og derfor også den hurtige stigning i antallet af, virksomheder med stor impact. Solar Foods er et godt eksempel på denne udvikling. De forvandler et bæredygtighedsspørgsmål med en klar og målbar miljøpåvirkning til en overbevisende virksomhed med betydelige vækstmuligheder. Deres innovation er et glimrende eksempel på, hvordan nye banebrydende teknologier kan bidrage til at reducere miljøbelastningen ved fødevareproduktion”, siger Teppo Havo, direktør i the North Growth Business i Danske Bank.

Drivhusgasser

Det globale fødevareproduktionssystem tegner sig for 30 procent af de samlede drivhusgasser og er generelt en sektor, hvor det er svært at reducere udledningerne. Teknologien fra Solar Foods gør det muligt at producere protein uden landbrug og dermed næsten uden udledning af drivhusgasser eller negativt klimaaftryk.

Solar Foods produktion af et kilo Solein udleder ca. 500 gange mindre drivhusgasser end et kilo bøf. Solein har ingen smag og kan erstatte animalsk eller plantebaseret protein i flere fødevarer eller eksempelvis ernæringsmæssigt forbedre plantebaserede produkter.

Vigtigt skridt

Solar Foods teknologi er derfor et vigtigt skridt på vejen til at udvikle et miljøeffektivt fødevaresystem. Protein udgør sammen med fedt og kulhydrat kostens makronæringsstoffer og kommer typisk fra især kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg, men også eksempelvis fra det plantebaserede såsom sojabønner.

Garantien fra EKF udstedes under Eksportpakke II fordi, der er tale om ny teknologi, der bistår den grønne omstilling med høj indvirkning samt et stort eksportpotentiale ikke mindst.

Et gennembrud, hvor kommercielle banker og nystartede virksomheder kan arbejde sammen på et stadigt tidligere tidspunkt

Målet er at fremstille protein i 2023 og Solar Foods har et stort teknologisk og kommercielt potentiale for at få stor indflydelse på, hvordan fødevarer bliver produceret.

Teknologien skal skaleres

Solar Foods har allerede bevist, at teknologien virker - i et pilotanlæg - men Factory 01, som bliver medfinansieret med en køberkreditgaranti fra EKF, skal også bevise teknologiens skalerbarhed. Såfremt teknologien bliver skaleret som beregnet, forventer Solar Foods at etablere yderligere fabrikker med langt større kapacitet, og som kan producere i industriel skala og til priser, der er konkurrencedygtige med både kød- og plantebaserede alternativer.

Fabrikken skal ligge i det sydlige Finland i byen Vantaa. Den ligger 10 minutter fra Helsinki lufthavn.

Opførelsen af fabrikken begynder i juni 2022.

EKF udsteder en køberkreditgaranti på EUR 8,1 mio. som dækker 45 procent af Danske Banks lån på i alt EUR 15m samt medfinansiering af EKF’s garantipræmie til etableringen af proteinfabrikken. Af den samlede finansiering tager Danske Bank en risikoandel på 10 procent, mens Finnvera og EKF deler de resterende 90 procent.

Læs mere