BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Ny eksperthær skal booste grøn dansk eksport

EKF er klar med et nyt tiltag ved navn Green Advisory Pool, der skal fremme salget af grønne danske løsninger ude i verden.

01-07-2021

Dansk eksport får nu endnu et rygstød fra Eksportpakke II med EKF’s nye ordning Green Advisory Pool. Her kan danske repræsentationer rundt omkring i verden søge om penge til tekniske eksperter med indsigt i bl.a. forsyning, som kan hjælpe danske virksomheder med at få afsat flere af deres grønne løsninger.

De danske repræsentationer ude i de enkelte lande kender deres marked og ved præcis, hvilke udfordringer danske virksomheder står over for de pågældende steder. Derfor er den nye ordning også skruet sådan sammen, at det er repræsentationerne, der for en kortere eller længere periode kan hente danske tekniske eksperter ind, som så kan hjælpe virksomhederne med at lirke låsen til det forjættede eksportmarked op.

Ved at trække på repræsentationernes ekspertise og få dem til at hente de tekniske eksperter ind, der er mest oplagte for deres marked, gør vi det lettere for de danske virksomheder at få foden indenfor

Der er samlet set afsat 30 mio. kr. over tre år til udsendelsen af eksperterne, som primært forventes at komme fra forsyningsområdet.

”Danske virksomheder er eksperter i højteknologiske, klimavenlige løsninger, og regeringen er meget optaget af at give dem så gode vilkår som muligt for at afsætte deres varer internationalt. Ved at trække på repræsentationernes ekspertise og få dem til at hente de tekniske eksperter ind, der er mest oplagte for deres marked, gør vi det lettere for de danske virksomheder at få foden indenfor. Det er godt for både den enkelte virksomhed, danske arbejdspladser og Danmark,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Eksperterne kan f.eks. hjælpe med tekniske workshops med potentielle kunder, træning af kundens medarbejdere, eller konsulentarbejde på specifikke projekter. Det kan f.eks. være, uddannelse af operatører af lokalt vandforsyningsselskab, udvikling af landbrugskoncept med det formål at reducere kvælstofudledning og forbedre arealanvendelse, workshops om integration af vedvarende energi og balance mellem kraftværker eller energikontrol hos virksomheder med højt energiforbrug.

Repræsentationerne skal selv udvælge eksperterne, men først skal det projekt, som eksperten skal tilknyttes, godkendes hos EKF. I ansøgningsprocessen vil der blive lagt vægt på, at projekterne er både grønne og har et markant eksportpotentiale, ligesom eksperterne skal være forankrede i danske selskaber.

”Grøn eksport er en af hovedprioriteterne i vores udenrigspolitik. Derfor er jeg rigtig glad for dette nye tiltag hos EKF, som kommer til at være et stærkt instrument for dansk eksport i lyset af COVID-19. Ved at kombinere de danske repræsentationers viden om udenlandske markeder med den direkte tekniske sparring og videndeling, som EKF Green Advisory Pool understøtter, får vi nu mulighed for at åbne endnu flere døre for de danske virksomheder og bidrage til den globale grønne omstilling,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

EKF står for ansøgningsrunderne, udbetalingen af midlerne og den løbende evaluering og rapportering på projektet. Første ansøgningsrunde starter nu og løber til september.

”EKF har knap 100 års erfaring med at understøtte dansk eksport, og vi glade for nu at kunne lancere endnu et tiltag, der skal fremme salget af grønne danske løsninger ude i verden. Vi håber meget, at de danske repræsentationer vil tage godt imod ordningen, og vi står som altid klar med hjælp og ekspertise, hvis behovet skulle melde sig,” siger Jørn Fredsgaard, chef for lande-, bank- og risikoanalyse i EKF.

Pressehenvendelser kan rettes til chef for ekstern kommunikation i EKF, Heidi Birgitte Nielsen, hen@ekf.dk, tlf: 27204174.

Læs også