EKF og Siemens Gamesa fejrer 10GW milepæl: Det her er kun begyndelsen!

I næsten 20 år har det tætte samarbejde mellem EKF og Siemens Gamesa resulteret i vindenergi-projekter både på land og til havs over hele verden. Vores fælles projekter har nu nået en kapacitet på 10GW – svarende til strøm til 10 millioner husstande. Og det her er kun begyndelsen. Fremadrettet forventer vi at kunne samarbejde om mange nye grønne energiprojekter både indenfor og udenfor vindsektoren.

Over de sidste 20 år er EKF blevet ekspert i at udvikle og finansiere grønne energiprojekter over hele kloden. Det er særligt tilfældet i vindsektoren, hvor Siemens Gamesa har været afgørende i udviklingen af ekspertisen.

Nu fejrer vi en afgørende milepæl: Vi har nu samarbejdet om vindmølleparker med en samlet årlig kapacitet på mere end 10 GW. Det svarer til grøn strøm til ca. 10 millioner husstande i et år – eller til alle husstande i Cambodia, Puerto Rico, Rwanda og Danmark tilsammen.

“Det har været en utrolig rejse over de seneste 20 år, hvor hvert eneste projekt har bragt ny og værdifuld viden med sig. Vi er nu verdens førende eksportkreditinstitut inden for grønne energiprojekter, og vi er stolte af at blive opfattet som en rollemodel for andre lande, der prøver at navigere i den grønne omstilling. Vores tætte partnerskab med Siemens Gamesa har været afgørende i den proces, og vi ser frem til at udvide vores partnerskab endnu mere i de kommende år,” siger konstitueret direktør for EKF Peder Lundquist.

I starten var projekterne relativt små set med nutidens øjne, men de voksede hurtigt, og i dag står vi bag nogle af verdens største og mest energieffektive vindmølleparker. Mellem 2003 og 2007 lå alle projekterne omkring de 100 MW, men efter 2010 voksede projekterne gradvist, og vores største projekt er i dag Hornsea i Storbritannien med en kapacitet på hele 1,2 GW.

“Gennem årene har det været utrolig vigtigt for os at have EKF som en strategisk nøglepartner og drivkraft, der leverede de bedst mulige løsninger på finansieringsstrukturen for vores kunders projekter. Både vi og de har erfarne eksperter, der arbejder tæt sammen for at realisere vores fælles projekter, og EKF har altid udvist stor fleksibilitet, kreativitet og rettidig omhu i samarbejdet,” siger Philippe Delleville, Global Head of Project & Development Finance Solutions hos Siemens Gamesa.

Arbejdsfællesskabet mellem EKF og Siemens Gamesa er kun styrket gennem de seneste 20 år. Ikke bare på direktør-niveau men også i det daglige projektarbejde, hvor dedikerede specialister fra begge sider arbejder tæt sammen.

Vi ved ikke præcist, hvordan energi kommer til at se ud i fremtiden. Men vi ved, at vi er nødt til at være med fra start både nationalt og internationalt, hvis vi skal udvikle den samme ekspertise, som vi har inden for vind

”Samarbejdet mellem EKF og Siemens Gamesa er stærkere end nogensinde før. Det er sket gennem lang tids dedikation fra begge sider til at finde løsninger på de finansieringsudfordringer, som Siemens Gamesas kunder i den vedvarende energisektor har. Dedikerede medarbejdere fra begge sider kombineret med en stærk track record giver os mulighed for hele tiden at finde på bedre og mere innovative ideer, siger
Patrick Rosenquist Jakobsen, der er ansvarlig for EKF’s samarbejde med Siemens Gamesa.

De 10 GW er en markant milepæl for EKF og Siemens Gamesas partnerskab, men for os er det blot begyndelsen. Over de næste par år forventer vi at se et markant skifte hen mod nye typer grøn energi, og det er afgørende, at EKF er i stand til at understøtte og bakke op om danske virksomheder, der kommer frem med nye og innovative løsninger.

”Vi ved ikke præcist, hvordan energi kommer til at se ud i fremtiden. Men vi ved, at vi er nødt til at være med fra start både nationalt og internationalt, hvis vi skal udvikle den samme ekspertise, som vi har inden for vind. Hvis ikke risikerer vi, at andre lande løber fra os,” siger Peder Lundquist.

EKF er allerede begyndt at se på finansiering af de tidligere faser af ny teknologi som fx Power-to-X og carbon capture, og vi forventer at se det materialisere sig meget snart. Det hilses velkommen hos Siemens Gamesa, der allerede har de første pilotprojekter på vej.

”Det, at vi har nået denne milepæl med de 10 GW, er et håndfast bevis både på det rigtig gode forhold mellem EKF of Siemens Gamesa og på EKF’s engagement i vores industri. EKF har spillet en vigtig rolle i at gøre vedvarende grøn energi tilgængeligt i hele verden, og vi ser frem til at fortsætte denne grønne omstillingsrejse sammen, i takt med at nye grønne teknologier som fx grønt hydrogen kommer på banen,” siger Beatriz Puente Ferreras, Global CFO hos Siemens Gamesa.

Læs også