BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

EKF giver eksportlån på 500 mio. kr. til Obton og sikrer dansk ejerskab af japansk solcellepark

EKF Danmarks Eksportkredit (EKF) har netop sagt ja til at give et eksportlån på cirka 500 mio. kr. til den danske solenergigigant Obton. Lånet sikrer, at Obton kan købe solcelleparken Shirakawa i Japan. Forretningen er samtidig EKF’s første solcelle-finansiering.

12-10-2021

Det er første gang, at Obton køber sig ind i en solcellepark i Asien, og det havde ganske enkelt ikke været muligt uden EKF’s finansielle opbakning, forklarer Obtons stifter og CEO, Anders Marcus.

”De japanske banker ville ikke låne os penge til at købe projektet, fordi det er vores første projekt i Japan. Derfor var det afgørende for vores muligheder for at komme i gang i Japan, at EKF trådte til med et eksportlån. Forretningen er supervigtig for os, både fordi den giver os adgang til det japanske marked, og fordi vi får førsteret hos sælgeren til at byde på en pipeline af andre projekter,” siger Anders Marcus.

Japan kan gå hen og blive et utroligt vigtigt marked inden for solenergi, og med dette opkøb har vi med ét slag fået benet mere end inden for på det japanske marked.

Obton, som har hovedsæde i Aarhus, opkøber, udvikler og driver solenergi-projekter og gør det muligt for både private og professionelle investorer at sætte deres penge i solenergi. Obton stiller selv med et beløb svarende til det halve af de penge, som lånes hos EKF.

Obtons 170 ansatte, hvoraf de fleste sidder i hovedkvarteret i Aarhus, forvalter investeringer i flere hundrede solprojekter i Europa og Canada. Obton udvider løbende porteføljen af projekter, også geografisk, og Obton har i noget tid kigget på et opkøb af Shirakawa i Japan.

”Japan kan gå hen og blive et utroligt vigtigt marked inden for solenergi, og med dette opkøb har vi med ét slag fået benet mere end inden for på det japanske marked. Så det er virkelig godt,” siger Anders Marcus.

EKF tager første skridt ind i solenergi

Også hos EKF er der stor tilfredshed med forretningen, som er EKF’s første finansiering af en solcellepark.

”Hos EKF har vi en ambition om at være med til at finansiere den grønne omstilling, og solenergi er en afgørende teknologi i den grønne omstilling. EKF er jo allerede – i kraft af vores mangeårige indsats for eksporten af dansk vindteknologi – et af verdens mest grønne eksportkreditinstitutter, men vi har store forhåbninger om at kunne gentage succesen indenfor solenergi og Power-to-X,” siger Thomas Hovard, Chief Commercial Officer for Corporates & Institutions i EKF.

Som en første solprojekt-finansiering er Shirakawa-projektet ideelt for EKF.

For EKF er det konkrete projekt en god første erfaring med at finansiere en ny type aktiv, nemlig solprojekter:

”Som en første solprojekt-finansiering er Shirakawa-projektet ideelt for EKF. Vi får værdifuld erfaring med at finansiere den type aktiv, men uden at løbe konstruktionsrisici og markedsrisici, fordi projektet er bygget og har en god, fornuftig indtægt, og vi gør det sammen med en meget kvalificeret partner i Obton,” siger Thomas Hovard.

Perspektiverne indenfor sol er store. EKF har flere projekter i pipelinen, både med Obton og med andre danske og internationale solenergi-aktører, herunder også projekter med flere risici end Shirakawa-projektet. Det kan både være opgradering af eksisterende solprojekter, så der kan produceres mere grøn energi på samme areal, og deciderede nye projekter.

Læs også