BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Statslig garantiramme sikrer fortsat adgang til kreditforsikring for danske virksomheder

En ny statslig garantiramme på 30 mia. kr. skal sikre, at danske virksomheder fortsat har adgang til at få kreditforsikret deres forretninger i en svær tid.

Sådan fungerer ordningen

Ordningen gælder for forretninger med korte kredittider – typisk op til 180 dage. Hvis man som dansk virksomhed har behov for at kreditforsikre sine forretninger, skal man henvende sig til et af de fire følgende kreditforsikringsselskaber:

Atradius
Coface
Euler Hermes
Tryg Garanti

Når danske virksomheder handler med andre virksomheder – både indenlandsk og udenlandsk – forsikrer de ofte deres forretninger. Hvis en kunde pludselig ikke kan eller vil betale for leverancen, dækker forsikringen, og sælgeren får sine penge.

Forsikringerne fjerner et væsentligt element af usikkerhed for virksomhederne, så de kan handle med hinanden uden at kræve forudbetaling.

Årligt bliver der ca. forsikret handler for op mod 450 mia. kr. Videre anslås det, at 2.500-3.000 danske virksomheder har en forsikringsaftale med et af de fire private kreditforsikringsselskaber Atradius, Coface, Euler Hermes og Tryg Garanti.

Krise skaber usikkerhed for kreditforsikringsselskaberne

Coronakrisen har dog gjort, at ingenting er, som det var i går. Pludselig er der opstået usikkerhed om eksportordrer, samhandel og betalinger, som under normale omstændigheder ville være en formssag.

Flere virksomheder oplever likviditetsproblemer eller konkurser og kan pludselig ikke betale, og det gør det risikabelt for de private kreditforsikringsselskaber at udbyde forsikringerne. Derfor risikerer danske virksomheder at møde lukkede døre hos kreditforsikrerne i en i forvejen svær tid.

Statslig ordning sikrer forsikringsdækning

For at imødekomme problemet opretter staten nu en garantidækning, der skal sikre danske virksomheder adgang til forsikring af deres forretninger med kredittider på op til 180 dage. Konkret påtager staten sig en del af kreditforsikringsselskabernes risiko for tab på forsikringer tegnet i 2020. Til gengæld forpligter de private kreditforsikringsselskaber sig til at opretholde forsikringskapaciteten i det danske marked.

Der afsættes en statslig garantiramme på 30 mia. kr. for 2020. Ordningen administreres af EKF Danmarks Eksportkredit og skal godkendes af EU-Kommissionen, før den træder i kraft.

"I en krisetid som denne er vi glade for at kunne give virksomhederne en ekstra håndsrækning ved at sikre, at de fortsat kan kreditforsikre deres salg til danske og udenlandske købere. Vi ser frem til at udbygge det allerede gode samarbejde med Atradius, Euler Hermes, Coface og Tryg Garanti," siger EKF’s adm. direktør, Kirstine Damkjær.

Pressehenvendelser
Kommunikationskonsulent Morten Wium Olesen
Tlf. 2819 1122
E-mail: mol@ekf.dk

Læs også