BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Statslig garantiramme forlænget: Kapaciteten på det private kreditforsikringsmarked kan opretholdes


En forlængelse af den garantiramme på 30 mia. kr., som EKF administrerer på vegne staten, er efter godkendelse fra EU netop blevet forlænget til den 30. juni 2021.

08-12-2020

Sådan fungerer ordningen

Der kreditforsikres normalt handel for cirka 450 milliarder kroner i Danmark hvert år. Den statslige garantiramme på 30 milliarder kroner sikrer, at de danske kreditforsikringsselskaber kan opretholde forsikringskapaciteten frem til 30. juni 2021. Ordningen gælder for forretninger med korte kredittider på op til 180 dage.

Sådan gør du som virksomhed

Hvis man som dansk virksomhed har behov for at kreditforsikre sine forretninger, skal man henvende sig til et af fire følgende kreditforsikringsselskaber:

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier blev i slutningen af oktober enige om nye hjælpepakker til danske virksomheder. En del af hjælpen var at forlænge EKF’s statslige garantiramme, der fungerer som en livline til de virksomheder, der benytter de fire private kreditforsikringsselskaber Atradius, Coface, Euler Hermes og Tryg Garanti. Forlængelsen er netop blevet godkendt af EU, så garantirammen er aktiv til den 30. juni 2021.

Garantirammen fungerer således, at staten påtager sig en del af de private kreditforsikringsselskabers risiko for tab på virksomhedernes samhandel. Til gengæld vil de private kreditforsikringsselskaber opretholde forsikringskapaciteten i det danske marked under coronakrisen. Dermed går danske virksomheder ikke forgæves, når de vil have kreditforsikret deres forretninger.

Det øgede behov for kreditforsikring er opstået, fordi coronakrisen presser virksomheder over hele verden med likviditetsproblemer eller konkurser. Virksomhedernes kreditværdighed er blevet forringet, og den forøgede risiko betyder, at ny samhandel mellem virksomheder risikerer ikke at kunne blive forsikret.

”Det er væsentligt for os fortsat at kunne sikre, at vores kunder har adgang til den fornødne forsikringskapacitet i en markedssituation, der ikke er set tidligere. Vi er stolte over at kunne medvirke til at understøtte, at danske virksomheder kan fastholde deres samhandel og arbejdspladser,” lyder det i en fælles udtalelse fra Atradius, Coface, Euler Hermes og Tryg Garanti.

Hos EKF er vicedirektør Jan Vassard også godt tilfreds med forlængelsen:

”De mange hjælpepakker, som regeringer verden over har etableret, har holdt hånden under samhandlen. Men det ser ud til, at vi skal leve med coronapandemien lidt endnu, så fortsat adgang til kreditforsikring er en meget vigtig del af sikkerhedsnettet under virksomhederne,” siger vicedirektør i EKF Jan Vassard.

Læs også