BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 31. MAJ 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Nyt stærkt initiativ til erhvervslivet: Straksbetalinger kan frigøre trecifret milliardbeløb i likviditet

Et nyt initiativ fra fintech-virksomheden Tradeshift og EKF Danmarks Eksportkredit skal få betalingerne mellem danske virksomheder til at flyde hurtigere, så flere mindre virksomheder får forbedret deres likviditet. Det kan gøre en stor forskel for mange virksomheder, lyder det fra erhvervsministeren.

Faldende indtægter, men stabile udgifter til lønninger, husleje og leverandører. Det er den barske virkelighed for et stort antal danske virksomheder lige nu. Og medmindre virksomhederne er meget velpolstrede økonomisk, kan coronakrisen nemt blive et spørgsmål om liv eller død. Det bliver nemlig endnu sværere at klare sig igennem krisen, hvis man fx skal vente 90 dage med at få betaling for sine leverancer.

Sådan skal du gøre som virksomhed

Er du interesseret i at høre mere om ordningen? Skriv dig op, og så kontakter vi dig inden for 24 timer:

Skriv dig op her

Få et overblik på produktarket her

Det er behovet for hurtige betalinger virksomheder imellem, der nu får EKF Danmarks Eksportkredit og fintech-virksomheden Tradeshift på banen med et initiativ, der lader virksomheder betale deres leverandørers fakturaer før tid. Handelsplatformen Tradeshift kan bistå med den digitale infrastruktur, som gør straksbetalingsmodellen mulig. Og virksomheder med eksportomsætning får en EKF-garanteret kredit i banken at trække på, hvis de vælger at straksbetale deres underleverandører. Efterfølgende sikrer Tradeshifts teknologi et digitalt dokumentationsspor for både bank og EKF.

”Ordningen med straksbetaling har potentiale til at blive en meget stærk hjælpepakke for virksomhederne i coronakrisen. Ikke nok med, at det økonomiske potentiale i sig selv er stort, så undgår man også den negative spiral, hvor alle virksomheder i en værdikæde trækker deres betalinger samtidigt. Vi anbefaler desuden, at man ser på en mulighed for at gøre virksomhederne omkostningsneutrale i en begrænset periode for de eventuelle renteudgifter, der er ved at speede betalingerne op,” siger co-founder i Tradeshift Mikkel Hippe Brun.

Hos EKF stiller man sine garantier til rådighed for de eksporterende virksomheder, der vælger at benytte sig af muligheden, fortæller adm. direktør Kirstine Damkjær.

Vi vil gerne gøre vores for at motivere virksomhederne til at straksbetale, så vi stiller vores løsninger til rådighed overfor de eksportvirksomheder, der vælger at fremrykke betalingerne til deres underleverandører

”Vi vil gerne gøre vores for at motivere virksomhederne til at straksbetale, så vi stiller vores løsninger til rådighed overfor de eksportvirksomheder, der vælger at fremrykke betalingerne til deres underleverandører. På den måde kan de betale underleverandørerne før tid, uden det går ud over deres egen likviditet,” siger Kirstine Damkjær.

Erhvervsministeren: En stor forskel for mange virksomheder

Inspirationen til straksbetalingsordningen kommer fra flere store virksomheder, der tidligere har meldt ud, at de har fremrykket deres betalinger til underleverandørerne under krisen. På den måde kan de store virksomheder gør deres til, at de mindre har penge nok i kassen til at klare sig igennem de hårde tider.

Tradeshift har regnet på potentialet med sparring fra professor i økonomi og direktør for forskningscentret Firms and Industry Dynamics ved Aarhus Universitet Philipp Schröder, der i disse dage er en del af det ekspertpanel, der rådgiver regeringen om næste fase af genåbningen af Danmark. Tradeshifts beregninger viser, at de 250 største virksomheder i Danmark potentielt kan frigive et trecifret milliardbeløb i likviditet over de næste tolv måneder ved at fremrykke betalingerne.

Jeg er glad for, at EKF kan gå ind og hjælpe de virksomheder, der gerne vil betale deres underleverandører, men ikke har kunnet på grund af omstændighederne

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) glæder sig over initiativet.

”Det her initiativ kan gøre en stor forskel for mange af de virksomheder, der lige nu kæmper med at holde sig oven vande på grund af coronakrisen. Jeg er glad for, at EKF kan gå ind og hjælpe de virksomheder, der gerne vil betale deres underleverandører, men ikke har kunnet på grund af omstændighederne. Modellen er et rigtigt godt eksempel på, at samarbejde mellem EKF og fintech-industrien kan føre til konkrete løsninger på uforudsete problemer.

Hos Dansk Erhverv bliver initiativet modtaget med begejstring af direktør Brian Mikkelsen:

”Vores medlemsundersøgelse fra midten af april viser, at hver fjerde af Dansk Erhvervs medlemmer kan stå med en tom pengekasse inden for to måneder. Så jeg er meget begejstret for initiativet. Øget adgang til likviditet kan gøre hele forskellen for mange pressede danske virksomheder,” lyder det fra Brian Mikkelsen.

På Aarhus Universitet ser Phillip Schröder også et stort potentiale i ordningen.

”Likviditets-potentialet ved straksbetalinger er helt sikkert stort. Modellen er særlig interessant, fordi den orienterer sig mod business-to-business-handel,” siger Philipp Schröder og fortsætter:

“Det tager længere tid for business-to-business-virksomheder med komplekse værdikæder at genstarte. Hvis en komponentleverandør først bukker under, tager det alt andet lige længere tid, før en ny komponentleverandør opstår, end det ville tage, før fx en ny restaurant dukkede op. Med andre ord risikerer man, at det samfundsøkonomiske tab af en likviditetskonkurs for komponentleverandøreren er ganske betydelig.”

For virksomheder og banker, der er interesserede i ordningen

Produktark
Mand arbejder med maskiner i industrivirksomhed

Få et hurtigt overblik


Hvordan foregår det? Dan dig et hurtigt overblik på produktarket.
Se produktarket her