BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

EKF og Siemens Gamesa skaber grøn strøm i Taiwan:
Ny stor havvindmøllepark i Taiwan er made in Denmark

EKF Danmarks Eksportkredit finansierer med støtte fra Den Grønne Fremtidsfond en ny stor vindmøllepark i Taiwan, med Siemens Gamesa som turbineleverandør. Ørsted står for udvikling, opførelse og service af vindmølleparken, og skal levere 605 MW elektricitetskapacitet. Til sammenligning var der i 2019 installeret 1.700 MW havvind i Danmark.

29-12-2020

En ny stor havvindmøllepark skal de kommende to år bygges ud for Taiwans vestkyst, og det er dansk ekspertise både på vind og på finansieringssiden, der får det til at ske.

Ørsted har stået for udviklingen af vindparken, mens Siemens Gamesa skal levere 75 af deres SG 8.0-167 DD offshore vindturbiner, der hver har en kapacitet på 8 MW og et vingefang på 167 meter. Ejerkredsen består af Ørsted, den canadiske pensionskasse CDPQ og lokale taiwanske investorer, mens EKF og Den Grønne Fremtidsfond står for 3,4 mia. kr. af finansieringen.

EKF har med 14 mia. kr. fået tildelt over halvdelen af midlerne i Danmarks Grønne Fremtidsfond, og en del af disse vil gå til at afdække en del af EKF’s risiko i projektet. Denne forretning fastholder arbejdspladser i Danmark og understøtter den grønne omstilling.

”Danske virksomheder er verdensmestre i havvind. Erfaringerne fra Nordsøen kan bruges over hele verden, og det giver danske løsninger en klar fordel i konkurrencen med andre selskaber. Samtidig har vi i EKF stor erfaring med finansiering af denne typer vindprojekter, og når vi så oven i købet kan trække på Den Grønne Fremtidsfond, så er det en fantastisk samlet pakke, vi kan tilbyde,” siger adm. direktør i EKF Kirstine Damkjær.

Hos Siemens Gamesa sætter man stor pris på partnerskabet med både EKF og Ørsted, da det gør hele processen lettere og mindre kompleks.

“Vores langvarige og solide partnerskab med EKF og Ørsted har været afgørende for, at Siemens Gamesa er blevet globalt førende inden for offshore vindindustrien. I et voksende marked lader den solide finansielle opbakning os fokusere på sikkerhed, innovation og at sænke prisen på energi fra offshore vind. Den grønne Fremtidsfond øger EKF’s finansieringskapacitet markant, både generelt og på de enkelte transaktioner. Dermed reducerer det kompleksiteten I finansieringsprocessen, samtidig med at man kan imødekomme de øgede kapitalkrav, som offshoreprojekterne kræver, jo større de bliver. Det gavner vores kunder og ultimativt også Siemens Gamesa,” siger Pierre Bauer, Interim CEO of the Siemens Gamesa Offshore Business Unit.

Ambitiøse grønne planer

Ifølge EKF’s beregninger forventes havvindmølleparken at reducere CO2-udledningen med 38 mio. tons i hele projektets levetid.

Over 90 procent af Taiwans energiforsyning dækkes i dag af importeret kul, olie og naturgas, men landet har lagt en ambitiøs plan for at gøre sig grønnere og mindre afhængig af importeret brændsel. Planen indebærer, at 20 procent af landets elforsyning i 2025 skal komme fra vedvarende energikilder. Til sammenligning kom godt 68 procent Danmarks elforbrug fra vedvarende energi i 2019.

Taiwan satser derfor stort på vindenergi i disse år, og her er de danske erfaringer med netop havvind uvurderlig. Planen er at etablere en række vindmølleparker til havs, som efter planen i 2025 kan levere en elektricitetskapacitet på 5,5 GW og yderligere 10 GW i 2035.

Det indeværende projekt bidrager med 605 MW til at opfylde målet, og bliver placeret i Taiwanstrædet ca. 37 km fra landets vestlige kyst.

For yderligere information:

Heidi Birgitte Nielsen, Head of External Communication, EKF Danmarks Eksportkredit;
hen@ekf.dk, tlf.: 27204174