EKF lander rekordresultat

Med 33,7 mia. kroner i nyudstedelser og et overskud på 618 mio. kr. har EKF skabt det bedste resultat i institutionens knap 100 årige historie.

"2018 blev et rekordår for EKF. Det skyldes ikke mindst, at vi har finansieret mere eksport end nogensinde før – herunder nogle meget store infrastruktur- og energiprojekter”, siger EKF’s bestyrelsesformand, Christian Frigast.

Et af de projekter, der gav genlyd verden over, var verdens største offshore vindmøllepark – Hornsea 1 ud for Storbritanniens kyst. Den kommer til at producere grøn strøm til 1 million britiske husstande, og EKF stillede med en garanti på 6,7 mia. kroner. EKF cementerede dermed sin position som verdens førende, når det gælder finansiering af vindmølleparker i udlandet.

”Danske producenter og underleverandører er globalt førende inden for vindmøllebranchen, og der er mere end 33.000 jobs inden for industrien i Danmark. Den position er EKF med til at fastholde ved at stille med de garantier, der sikrer finansieringen”, siger Frigast.

Stadig masser af SMV-eksport

Men otte ud af ti kunder i EKF er fortsat små og mellemstore virksomheder, og det kommer finansieringen af vindmølleparkerne ikke til at lave om på.

”EKF har en særlig rolle at spille i forhold til de små og mellemstore virksomheder, for vi er dem, der kan sikre finansieringen af de sunde virksomheder der, hvor de kommercielle banker ikke kan eller vil være med uden at få afdækket risikoen. Vores mål er at fastholde EKF som et af Danmarks og virksomhedernes vigtigste og mest stabile eksportværktøjer”, forklarer Christian Frigast.

Ny direktør: uudnyttet potentiale

Det er ikke kun på det finansielle område, at der har været fuld gang i butikken. 1. februar satte Kirstine Damkjær sig i stolen som ny direktør for EKF.

Hun har tilbragt de seneste 18 år i USA, hvor hun har beskæftiget sig med international finansiering i Verdensbanken og hos IFC, der er privatsektordelen af Verdensbanken. Hun mener, at der er stort uudnyttet potentiale for danske virksomheder i udlandet. Men advarer også om, at kombinationen af en stigende protektionisme og en aftagende global vækst gør det tvingende nødvendigt for de danske virksomheder at få stærkere fokus på finansieringen.

”Danske virksomheder er utroligt langt fremme på en række områder og har et godt ry ude i verden. Men i en situation, hvor vi kan se frem til faldende vækst og øget protektionisme, er det ikke længere nok at konkurrere på pris og kvalitet. Det er mindst lige så vigtigt at kunne tilbyde sine kunder kredit eller anden form for hjælp til finansieringen. Det hjælper vi med, så det ikke belaster virksomhedernes likviditet”, siger Kirstine Damkjær.

Ambitioner om mere

Alene sidste år var EKF på den måde med til at skabe omkring 15.000 jobs i Danmark. Men Kirstine Damkjær vil have EKF til at være mere end blot en statsinstitution, der understøtter eksporten ved at tilbyde kautioner, garantier og lån.

”Vi skal være dem, der skaber nye eksportmuligheder ved at bruge vores forbindelser til at sætte eksportører, udenlandske virksomheder og internationale banker i forbindelse med hinanden. Men vi skal også kigge på, om vi har de rigtige produkter på hylderne, eller om der er noget andet, virksomhederne har brug for”, siger Kirstine Damkjær. 

Hun lover samtidig, at der følger penge med ambitionerne. ”Vi betaler 140 mio. kr. af overskuddet fra 2018 i udbytte til staten, men resten af pengene sender vi ud og arbejde for at få sikret endnu flere eksportordrer til Danmark”.