BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Verdens største finansieringsaftale på vind garanteres af EFK

Med 6,7 mia. kr. til vindmølleparken Hornsea 1 har EKF Danmarks Eksportkredit stillet sin største garanti nogensinde.

En million britiske husstande vil fra 2020 få strøm fra verdens største offshore vindmøllepark, Hornsea 1. Det er Ørsted, der ejer og står for opførelsen og vedligeholdelsen. Turbinerne kommer fra Siemens Gamesa Renewable Energy, der har produktionsfaciliteter flere steder i Danmark. EKF Danmarks Eksportkredit har stillet en garanti på 800 millioner pund – svarende til 6,7 mia. kroner - til banker og institutionelle investorer, og pensionsselskabet PFA deltager med lånekapital.

Men de 6,7 milliarder kroner til Hornsea 1 er ikke bare den største finansiering i EKF’s historie. Det er også den største finansiering, et offentligt eksportkreditinstitut til dato har stillet med på en vindmøllepark.

”Vindteknologi er en dansk kernekompetence, og det er vigtigt, at vi bliver ved med at udvikle den og fastholde ekspertisen i Danmark. Det handler ikke kun om at sikre ordrer til de store aktører som Siemens Gamesa Renewable Energy, men også om den skov af underleverandører, der er med til at skabe titusindvis af arbejdspladser i vindmølleindustrien i Danmark. Det er derfor, det er vigtigt, at vi er med”, siger Christian Ølgaard, vicedirektør i EKF.

Behov for en samlet finansiel verden

Når det gælder vind i Nordsøen, er der ofte tale om komplekse finansieringsaftaler, lån for mange milliarder, et hav af finansielle spillere og løbetider på gælden på op til 18 år. Det kræver erfaring med afdækning af risiko og sammensætning af komplekse finansieringsaftaler.

”Offshoreparkerne er blevet så store, og finansieringen så kompleks, at der er behov for, at den samlede finansielle verden træder til. EKF medvirker til finansieringen ved at afdække en del af bankernes risiko”, siger Christian Ølgaard.

Stigende efterspørgsel efter eksportkredit 

Det danske eksportkreditinstitut, der er verdens førende inden for finansiering af vindmølleparker, blev dannet i 1922 som kun det tredje nationale eksportkreditinstitut i verden. Men formålet er i dag det samme, som det var dengang: At understøtte dansk eksport ved at stille med garantier og lån, der kan sikre, at en del af ordrerne lander i Danmark.

Med den seneste aftale om Hornsea 1 har EKF siden 2003 stillet med finansiering for mere end 90 mia. kr. til vindmølleprojekter i hele verden. Det gælder ikke mindst nogle af de seneste års største offshore parker i Storbritannien, Tyskland, Holland og Belgien men også mindre vindmølleparker på land i fjernere markeder som Tyrkiet, Senegal og Argentina.

Sidste år udgjorde vind 60 pct. af EKF’s samlede portefølje, men det betyder ikke, at EKF siger nej til andre eksportsektorer. Tværtimod er det et udtryk for, at efterspørgslen efter den statslige danske eksportkredit er steget markant. Og EKF er mere klar end nogensinde til at følge med ud på de største deals og de fjerneste markeder.

”Vi regner med, at vores nyudstedelser mere end fordobles fra 11,50 mia. kroner i 2017 til mere end 25 mia. i år. For vindmarkedet er i hastigt vækst, og vi forventer derfor at fortsætte med at understøtte finansiering af vindmølleparker med dansk aftryk i de kommende år”, siger Christian Ølgaard.

Konkurrence presser forsyningskæden

Hidtil har offshore vind primært været et nordeuropæisk fænomen bakket op af statsstyrede prisgarantier på strømmen som et middel til at udvikle industrien. Men markedet er ved at overgå til konkurrenceprægede udbud via auktioner, hvor aftalen typisk går til dem, der kan levere billigst – og det presser alle led i forsyningskæden.

Det har reduceret priserne og skærpet konkurrencen betydeligt i alle led af værdikæden. Det får dog ikke den statslige danske eksportkreditinstitution til at ryste på hånden.´

”Vindmøller er i dag så afprøvet en teknologi, at den tekniske risiko er blevet reduceret betragteligt. Vi ser derfor et enormt prispres hos alle leverandører. Samtidig ser vi en kraftig udbygning af landvind i emerging markets, hvor de kommercielle banker og institutionelle investorer ofte har beskeden risikoappetit. Vi forventer derfor, at der fortsat vil være høj efterspørgsel efter de finansieringsløsninger, EKF kan stille med”, siger Ølgaard.

For yderligere oplysninger kontakt chefkommunikationskonsulent Ulla Jepsen tlf. 81710928 ulj@ekf.dk