Taiwans vindenergi garanteres af den danske stat

Offshore-vindmølleparker har hidtil primært været et Nordsøfænomen. Men når Taiwan i 2019 begynder opførelsen af den første af en række havvindmølleparker, bliver det med et solidt dansk aftryk.

Taiwan spås en fremtid som det nye, store marked for offshore vindenergi, og mange forventer, at Taiwan bliver et afgørende knudepunkt for vindenergi i resten af Asien i de kommende år.

Netop derfor har alle erfarne aktører fra havvindmølleparker i Nordsøen længe haft blikkene stift rettet mod Taiwan.

Taiwans første havvindmøllepark udgør en samlet investering på ca. 4. mia. kroner.

Med en garanti på 62 pct. af gælden er EKF Danmarks Eksportkredit den suverænt største risikotager på parken.

Den hedder Formosa 1 og er ejet af danske Ørsted (35 %), australske Macquarie Capital (50 %) og Taiwans lokale energiselskab Swancor Renewable (15 %). 

”Det, der sker i Taiwan, er utroligt vigtigt, fordi det er et af de første markeder for havvindmølleparker, der åbner sig uden for Nordsøen. Derfor er det afgørende for fastholdelsen af den danske styrkeposition på vindområdet, at EKF kan bidrage med de garantier, der muliggør finansieringen”, siger direktør i EKF Danmarks Eksportkredit, Anette Eberhard.

Nyt marked med nye risici

Risikoen for tyfoner og jordskælv stiller større krav til vindmøllernes fundamenter, end man er vant til fra Nordsøen, så når en vindmølleturbine i 100 meters højde bliver ramt af en tyfons ekstreme vindstød, kommer ingeniørkunsten virkelig på prøve.

Men det er ikke den eneste risiko, der skal dækkes af. Formosa 1 ligger i Taiwanstrædet, og spændingerne mellem Kina og Taiwan kan i værste fald påvirke parkens drift eller den taiwanesiske dollar, hvilket kan give en betydelig valutarisiko for projektet. Det kan i værste tilfælde føre til, at projektet ikke kan overholde sine låneforpligtelser, og det er bl.a. den situation, EKF afdækker for de 11 banker.

”EKF er det eksportkreditinstitut i verden, der har finansieret flest vindprojekter. Vores mangeårige erfaring med at håndtere den kompleksitet og de risici, der ligger i store havvindmølleparker, er helt klart årsagen til, at det er os, der er bud efter, når man skal have afdækket risikoen på det første offshore-vindmølleprojekt i Taiwan”, siger Anette Eberhard.

For yderligere oplysninger kontakt venligst kommunikationskonsulent i EKF Ulla Jepsen, tlf. +45 81710928 ulj@ekf.dk