BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

EKF sikrer finansiering af svenske vindparker

Seneste skud på stammen i udviklingen af svensk vindenergi er to vindmølleparker, som med en garanti fra EKF skal sikre strøm til aluminiumsindustrien.

EKF har sikret finansieringen af to nye vindmølleparker i Sverige, der forventes at stå færdige i 2019.

Næsten 50 pct. af leverancerne til vindmølleparken kommer fra Siemens Gamesa Renewable Energy i Danmark og fra danske underleverandører. Det gælder bl.a. de enorme naceller inklusive generatoren samt vingerne og en del af transporten af materiellet til Sverige. 

Netop de mange danske arbejdspladser gør, at EKF har garanteret for hovedparten af finansieringen på parkerne, der er budgetteret til at koste knap 270 mio. euro.

”Med vores garanti tager vi 75 pct. af risikoen på gælden i op til 18 år efter, at projektet står færdigt. Men finansieringen har krævet ekstra arbejde, fordi projektet har en aftageraftale, der er mere kompliceret, end vi er vant til at se’, siger Christian Ølgaard, vicedirektør i EKF.

Det er ikke ualmindeligt, at store firmaer laver aftaler om at aftage vedvarende energi til en fast pris.

EKF hører til blandt verdens største, når det gælder offentlig finansiering af vindenergi, og har været med til at finansiere vindprojekter for mere end 100 mia. kroner over hele verden gennem de sidste ti år.

De to nye svenske vindmølleparker er baseret på en aftageraftale – en såkaldt Power Purchase Agreement - med Norske Hydro Energi. Norske Hydro producerer bl.a. aluminium, og den proces er ekstremt energikrævende. Det særlige ved aftalen er, at den forpligter vindparken til at levere en vis minimusmængde af strøm til en fast pris hver time de næste 29 år – uanset om det blæser eller ej. Det gør aftalen til den længst varende PPA i verden. 

”Det er ikke ualmindeligt, at store firmaer laver aftaler om at aftage vedvarende energi til en fast pris. Men denne aftale betyder, at selskabet bag parken må ud og købe strøm til markedspris for at kunne levere den aftalte mængde energi til Norske Hydro på de dage, hvor det ikke blæser. Det medfører en højere risiko, som vi har skullet tage højde for”, forklarer Christian Ølgaard. 

Bag projektet står nogle af verdens største aktører på området. Australske Macquarie er sponsor og indskyder egenkapitalen, mens den tyske eksportbank Kfw Ipex Bank og franske Credit Agricole finansierer gælden sammen med EKF. Siemens Gamesa Renewable Energy leverer 56 vindmøller, der hver kan producere op til 4,2 MW grøn strøm.