EKF udsteder første rembursgaranti på Iran

Et år efter at sanktionerne mod Iran blev hævet, har EKF udstedt den første garanti på en forretning i Iran.

Den danske eksport til Iran er gået frem, siden EU’s sanktioner mod landet blev hævet i januar 2016. Men det store eksportpotentiale til landet er endnu ikke indfriet. Det skyldes især, at USA fortsat har visse sanktioner for amerikanske varer og personer overfor Iran. Og valget af Donald Trump til USA’s præsident gør situationen mere usikker. 

Optimismen omkring eksporten til Iran er derfor afløst af en form for dødvande. Der er stadig også forholdsvis få danske banker, som er åbne for forretninger i Iran. 

EKF har alligevel netop udstedt den første rembursgaranti på en forretning i Iran. Det er en forretning, hvor en dansk udstyrsleverandør får betaling fra sin iranske kunde via en remburs, som EKF garanterer halvdelen af overfor eksportørens danske bank. En remburs er en internationalt anerkendt betalingsform i international handel, hvor kundens bank forpligter sig til at betale til eksportørens bank, som derefter betaler til eksportøren.

Det viser, at det langtfra er umuligt at eksportere til Iran, som er et rigtigt interessant eksportmarked med stor købekraft. EKF er åben for remburser og andre forretninger, som er garanteret af en acceptabel iransk bank eller den iranske stat. Men det viser også, at eksporten til Iran i praksis fortsat indebærer en række udfordringer.

Første skridt for danske virksomheder, der ønsker at handle med Iran, er at kontakte deres bank og høre, hvilke muligheder de har.