BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

EKF’s årsregnskab: 467 millioner i overskud

Knap 14 mia. kr. udstedte EKF garantier, kautioner og lån for i 2016 til 700 danske virksomheder. Overskuddet landede på 467 mio. kr., og 125 mio. af dem overføres i udbytte til staten.

”EKF er et af Danmarks og danske eksportvirksomheders mest stabile værktøjer til at sikre eksportindtægter og arbejdspladser. Når EKF samtidig formår at frembringe et solidt overskud og i løbet af de næste fem år kan overføre mere end én milliard kroner til staten, understreger det, hvor vigtig en rolle EKF spiller for Danmark” siger Christian Frigast. Han tiltrådte som ny bestyrelsesformand for EKF den 1. juli i 2016.

Garanti på usikre markeder

EKF går typisk ind der, hvor de kommercielle banker enten ikke kan eller ikke vil tage hele risikoen på en eksport, og EKF er i stigende grad med, når de danske virksomheder bevæger sig ud på mere usikre markeder.

Den høje efterspørgsel efter EKF fra danske virksomheder, deres udenlandske kunder og bankerne var med til at sikre kontrakter til danske eksportvirksomheder og deres underleverandører for 29 mia. kr. og med til at skabe og fastholde 13.000 danske arbejdspladser i 2016. 80% af virksomhederne er små og mellemstore virksomheder.

Fokus på vindmølleindustrien

79% af EKF’s engagement i 2016 gik til vindmølleindustrien. Den dækker ud over Vestas, MHI Vestas og Siemens Wind Power over en skov af ca. 250 underleverandører. Branchen har omkring 30.000 ansatte og omsætter for tæt på 90 mia. kr.

”Det gør EKF til verdens største globale spiller på finansiering af vind” siger Christian Frigast.

Han forklarer, at vindmølleparker er store og komplekse projekter, der kræver enorme lånebeløb, der løber over så mange år, at en enkelt bank ikke er i stand til at klare finansieringen. Netop derfor er der behov for, at eksportkreditinstitutioner er med til at garantere for dele af finansieringen. Det er her, EKF kommer ind i billedet som verdens førende eksportkreditinstitution.

Christian Frigast går nu efter, at endnu flere virksomheder skal kende og bruge EKF.

”EKF står allerede rigtigt stærkt, men vi skal udvikle EKF, så endnu flere danske eksportvirksomheder får glæde af det, vi kan”, siger han.