BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Brasilianerne er vilde med dansk udstyr

Et dansk eksportfremstød med EKF i ryggen skal få hul igennem til den succesfulde brasilianske landbrugssektor.

De brasilianske landbrugskooperativer er i kraftig vækst, og de enorme kooperativer har stor appetit på at købe dansk landbrugs- og fødevareudstyr. Med hjælp fra EKF kan de nu få finansieret indkøb af dansk udstyr for op til USD 125 millioner.

”Uden det her fremstød tror jeg, at vi havde fokuseret et andet sted i verden”, siger CEO Bjarne Echberg fra Echberg Manotech. De leverer vaskeudstyr til fødevareindustrien, der forbedrer både hygiejnen og miljøet på slagterier og mejerier.

Han deltager sammen med syv andre danske leverandører netop nu i besøg hos en række landbrugskooperativer i det sydlige Brasilien. Rejsen er en del af et større dansk eksportfremstød orkestreret af det danske generalkonsulatet i São Paulo, Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer og EKF. Det er anden gang inden for få måneder, at nogle af Brasiliens største landbrugskollektiver stifter bekendtskab med danske leverandører, og der er allerede fuld gang i tilbudsgivningen. 

”De her kooperativer er i en rivende udvikling, niveauet er højt og de er modne og klar til at tage vestlig teknologi ind. Det er et kæmpe marked, og jeg tror, at vi skal løbe rigtigt stærkt for at følge med”, siger Bjarne Echberg.

det er alt eller intet, hvis man vil være med,

Den brasilianske økonomi har haft det svært de seneste år, men der stor vækst i den del af den brasiliansk landbrugs- og fødevareproduktion, der arbejder med eksport.  

Virksomhederne er organiseret som kooperativer, der ofte ejer hele værdikæden fra landbrugsdriften, over forarbejdningsvirksomheder til transportfirmaer og supermarkeder.

Brasilien står for verdens største eksport af bl.a. kylling og sojabønner til foder, og investeringsplanerne taler for sig selv; Et kyllingeslagteri, flere svineslagterier, æggepakkeri, fryseanlæg, foderstoffabrikker, gylletanke, tunnelfrysere og meget andet ligger i de brasilianske landbrugs planer, som blot venter på finansiering og leverandører.

”Det skræmmende er, at de her kooperativer er så store, at det er alt eller intet, hvis man vil være med”, siger Bjarne Echberg.

Håbet er, at de danske leverandører af udstyr til landbrugs- og fødevareindustrien kan få del i væksten ved at levere udstyr med hjælp til finansieringen fra EKF. Det sker ved, at EKF tilbyder de brasilianske virksomheder kreditter på USD 125 millioner på attraktive vilkår i form af ’shopping lines’ - kreditrammer de kan bruge til at finansiere indkøb hos en lang række danske leverandører efter eget valg.

EKF forventer, at det, at der følger lånemuligheder med tilbuddet fra de danske leverandører, vil være særdeles attraktivt for brasilianerne.

”Ved at tilbyde dem en konkurrencedygtig finansiering kan de i princippet gå på indkøb uden at skulle bekymre sig om udfordringen ved at finansiere købet, så længe de køber ind hos danske leverandører”, siger Kim Richter, Afdelingsdirektør i EKF.