BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Aftale spænder sikkerhedsnet ud under eksport til Iran

En ny aftale spænder nu sikkerhedsnettet ud under de danske eksportvirksomheder, der kan komme i klemme, hvis USA indfører nye sanktioner mod Iran.

Aftalen, der er indgået mellem EKF og det iranske Finansministerium, åbner muligheden for at EKF kan få statsgaranti fra Iran på betalinger for udvalgte eksportforretninger. Med en statsgaranti fra Iran er EKF, dermed i stand til at garantere fuldt ud for de danske banker, der engagerer sig i Iran.

’Aftalen er et gennembrud for dansk handel med Iran. Den betyder i realiteten, at det iranske finansministerium vil gå ind og betale for udvalgte aftaler, hvis de iranske banker ikke kan betale. Og hvis selve overførslen til de danske banker sander til på grund af nye sanktioner, så går EKF ind og udbetaler pengene’, siger Jørn Fredsgaard Sørensen, afdelingschef for Lande, bank og sektorer i EKF Danmarks Eksportkredit.

Den danske aftale har været mere end et år undervejs, og EKF bekræfter med aftalen sin vilje til at lave forretninger i Iran. Aftalen bakkes op af, at Erhvervsminister Brian Mikkelsen i november tager med en erhvervsdelegation til Iran.

Den danske eksport til Iran har potentiale til meget mere, end det hidtil har været muligt

Iran rummer nogle af verdens største kendte olie og gasreserver, og de 80 millioner iranere og ikke mindst den voksende middelklasse udgør en gruppe købestærke forbrugere, der hungrer efter udenlandske kvalitetsvarer.

Men hvor optimismen hos dansk erhvervsliv var stor umiddelbart efter underskrivelsen af atomaftalen i januar 2016, er frustrationen og skuffelsen nu stor over, hvor svært det har været at få åbnet de finansielle kanaler til Iran. Besværlighederne bunder primært i amerikanernes fortsatte sanktioner, der omfatter amerikanske personer og varer samt brugen af USD i transaktioner med Iran, men også de internationale bankers bekymring for nye indgreb fra USA.

Den danske aftale kommer i forlængelse af en række andre aftaler, som iranerne har underskrevet med udenlandske finansieringsinstitutter. Det er dog fortsat kun meget få banker, der er villige til at påtage sig risikoen ved at lægge sig ud med amerikanerne på grund af handel med Iran. Med en garanti fra EKF vil bankerne dog være dækket, såfremt iranerne ikke betaler, eller hvis der ikke kan føres penge ud af Iran, f.eks. på grund af nye sanktioner.

’Den danske eksport til Iran har potentiale til meget mere, end det hidtil har været muligt. Med aftalen med det iranske Finansministerium skulle det gerne blive betydeligt lettere at få flere danske banker til at gå med i transaktioner med Iran, fordi risikoen for tab nu er minimeret betydeligt’ siger Jørn Fredsgaard Sørensen.