BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

EKF melder klar for garantier til Iran

EKF er fra i dag officielt klar til at stille garantier for dansk eksport til Iran.

”I første omgang lukker EKF op for remburser og andre forretninger, som er garanteret af en bank eller den iranske stat. Vi forventer samtidig, at der bliver tale om en gradvis udrulning. Det betyder, at vi løbende vil åbne for flere for-retninger, i takt med at Iran skridt for skridt vender tilbage til det internationale finansielle samarbejde. For eksempel har en række banker i Iran endnu ikke fået adgang til det såkaldte Swift-system, som håndterer internationale betalinger,” fortæller Jørn Fredsgaard Sørensen, EKF’s chef for Lande, Bank- og Sektor-analyse.

De seneste måneder har EKF fået mange forespørgsler på Iran fra danske eksportvirksomheder og diskuterer allerede konkrete ordrer. Danske virksomheder er dog langt fra de eneste, som har fået øje på Iran, og konkurrencen fra andre landes virksomheder er derfor hård.

Stort potentiale og brug for omtanke

EKF understreger, at virksomheder, som er interesserede i Iran, bør tænke sig godt om og søge relevant vejledning.

”Iran er et spændende marked med et stort potentiale, men det er bestemt ikke noget nemt marked. Hos EKF er Iran derfor sammen med for eksempel Etiopien og Pakistan placeret i risiko-kategori 7, som rummer verdens mest risikable lande. Den risiko skal virksomhederne håndtere, og EKF kan være et af redskaberne, ” siger Jørn Fredsgaard Sørensen.

EKF vurderer, ar risikoen ved Iran handler mere om politik end økonomi. De økonomiske nøgletal er grundlæggende pæne, men den politiske situation er usikker og sanktionerne kan hurtigt blive genindført. Et andet konkret problem er, at mange iranske virksomheder efter flere års isolation slet ikke har en betalingshistorik eller kreditvurdering. De manglende betalingserfaringer skæmmer altså billedet aktuelt, men EKF forventer dog, at det hurtigt vil blive bedre.