Milliardlån til tyrkisk jernbane åbner døre for danske eksportører

Det største eksportlån i EKF’s historie på 4,3 mia. kr. giver danske eksportører ordrer, som Danmark ellers var gået glip af.

Der var store smil og rosende ord til EKF, da kommerciel direktør i EKF Thomas Hovard ved en ceremoni i det tyrkiske finansministerium i Ankara i november 2021 underskrev det største eksportlån i EKF’s historie på 576 mio. euro til et grønt jernbaneprojekt i Tyrkiet.

Den 200 kilometer lange elektriske højhastighedsjernbane fra Bandirma via Bursa, og Yenisehir til Osmaneli i det nordvestlige Tyrkiet bygges af den tyrkiske entreprenør Kalyon, som er en ny samarbejdspartner for EKF.

Eksportlånet på 4,3 mia. kr. vil sikre ordrer til danske eksportører for et væsentligt beløb. Ordrer, der vel at mærke ikke var tilfaldet danske virksomheder, hvis ikke EKF var blevet udvalgt til at deltage i finansieringen og være en aktiv struktureringspartner.

”Vi er meget stolte over, at vi har bidraget med det på alle måde største lån fra EKF til et bæredygtigt jernbaneprojekt i Tyrkiet og dermed været med til at skaffe arbejdspladser i Danmark. Det er ordrer til Danmark, der aldrig ville være kommet, hvis ikke EKF var involveret”, siger Thomas Hovard, kommerciel direktør i EKF.

Det er den første transaktion af sin slags fra det tyrkiske finansministerium, samt en meget kreativ og ud-af-boksen-løsning fra EKF.

At EKF kom med i projektet var dog på ingen måde en tilfældighed, tilføjer Thomas Hovard:

”En række udenlandske banker er involveret i projektet, herunder en af de større – Standard Chartered Bank – som vi har et tæt samarbejde med flere steder i verden, og hvor vi med stolthed godt kan sige, at vi har en høj stjerne. De søgte efter långivere med en stærk rating og stor erfaring med infrastrukturprojekter, og her blev vi altså foretrukket”, siger Thomas Hovard.

EKF har efterfølgende valgt at genforsikre lånet gennem andre eksportkreditinstitutter i Spanien og Polen, for dermed at reducere EKF’s risiko generelt og eksponeringen mod et enkelt land signifikant. Byggeriet af jernbanen give attraktive ordrer til bl.a. danske virksomheder inden for logistik, rådgivning, entreprenøropgaver og til mindre komponentleverandører.

Første gang for Tyrkiet

Og hos den tyrkiske entreprenør, der har fået opgaven fra den tyrkiske stat, er der stor anerkendelse af EKF’s arbejde:

”Det er den første transaktion af sin slags fra det tyrkiske finansministerium, samt en meget kreativ og ud-af-boksen-løsning fra EKF. Det er altid en fornøjelse og en ære at få en chance for at samarbejde med EKF, og jeg ser frem til endnu mere samarbejde om andre projekter”, siger Hasan Kutluhan Cevik, der er strategi- og udviklingsdirektør i entreprenørkoncernen Kalyon. 


Retur til alle artikler i årsrapport 2021