UHT-anlæg fra Silkeborg hitter over hele verden

Køkkenskabe fyldt fra bund til top med mælk er svært at forestille sig i Danmark, men forrådskamre med langtidsholdbar mælk er ikke et særsyn i andre lande.

Mælk bliver langtidsholdbar ved at blive UHT-behandlet, og den slags mælk er der et enormt marked for. Det ved man hos virksomheden DS Triple i Silkeborg, som blev startet i 2016 af fire mænd med en fortid i branchen.

De kunne se, der var et marked for at lave anlæg til UHT-behandling, fortæller direktør Karsten H. Olesen:

”Der er nogle store spillere inden for UHT-anlæg, men de er meget produktorienterede og vil gerne sælge standardiserede løsninger til kunderne. Vi mente, at der var plads til en mindre virksomhed, der fokuserer på specifikke løsninger til den enkelte kunde”.

Typiske problemstillinger for unge vækstvirksomheder

DS Triple kom godt i gang gennem netværk i branchen og partnervirksomheden SiccaDanias salgsnetværk, men virksomheden stødte hurtigt på en typisk problemstilling for en ung SMV.

Uden EKF ville vi have svært ved at tage de store ordrer, vi gør. Hvis man er tre år gammel og startet fra 0, så er 10-12 mio. for et anlæg mange penge

En børsnoteret fødevarevirksomhed fra Australien ville placere en ordre på omkring 10 mio. kr., men de ville også gerne have hjælp til at finansiere den. Ellers var de nødt til at udskyde orden. Og da DS Triple var en ung virksomhed med begrænset likviditet, kunne de ikke klare finansieringen alene.

”Så hørte vi om EKF fra en bekendt, der selv er direktør i en virksomhed, der bruger EKF-finansiering. Vi tog kontakt til EKF, og så fik de sammen med vores bank stykket en attraktiv finansiering over fem år sammen,” forklarer Karsten H. Olesen, der glæder sig over det smertefrie samarbejde mellem banken og EKF.

Hvad er UHT-behandling?

UHT står for ”ultra high temperature”, og tricket er at opvarme mælken til omkring 140 grader i 3-5 sekunder. Den høje varme udrydder fordærvelsesbakterierne, og så kan mælken holde længe og behøver heller ikke at stå på køl som frisk mælk.

”Det er svært for en nystartet virksomhed at komme i gang, uden at der er nogle som EKF til at støtte. Uden EKF ville vi have svært ved at tage de store ordrer vi gør. Hvis man er tre år gammel og startet fra 0, så er 10-12 mio. for et anlæg mange penge.”

Forretningen gik igennem, men DS Triple stødte snart på en anden klassisk problematik for en ung virksomhed i vækst.

”Det er helt normalt i vores branche, at kunderne kræver performancegarantier og forudbetalingsgarantier, og det stiller krav til vores likviditet. Derfor havde vi brug for at få udvidet vores garantiramme i banken, og det gik lidt nemmere at få banken med, når EKF ville stille kaution.”

DS Triple fik en garantiramme på fire mio. kr.

EKF er vigtig for den fremtidige vækst

Karsten H. Olesen og DS Triple er drevet af innovation og målet om at blive verdensførende inden for UHT-anlæg. Tal for vækst og indtjening er ikke den drivende kraft, men alligevel tør han godt spå om vækst de kommende år.

At kunne tilbyde attraktive finansieringsløsninger er en måde at differentiere sig fra konkurrenterne på

”Det er jo et kæmpe marked, og det vil bare blive større, fordi flere får råd til at drikke mælk i Afrika og i store lande som Kina, Indien og Pakistan. Vi regner med en vækst på 20-30 pct. om året i de kommende år," forklarer Karsten H. Olesen, som dog også pointerer, at de ikke kun satser på emerging markets:

"Vi satser på at differentiere os fra konkurrenterne med et skarpt fokus på energioptimering. Det er der stor efterspørgsel på i Europa, så hvis vi bliver de mest energieffektive i branchen, kan vi have de etablerede markeder i Europa som vores primære fokus."

Karsten H. Olesen regner også med, at EKF er en del DS Triples fremtidige vækst.

”Vi er på vej ind på det mellemamerikanske marked, og her er finansiering noget af det første, kunderne spørger efter. At kunne tilbyde attraktive finansieringsløsninger er en måde at differentiere sig fra konkurrenterne på,” siger han og fortsætter:

”I takt med at vi bliver større og mere etablere, vil vi kunne sige ja til større projekter. Det vil sikkert også sætte pres på vores garantiramme. Uden EKF ville vi have svært ved at få de garantirammer, vi har i dag, så det er vigtigt for vores vækst, at EKF også vil være med fremover.”

Medarbejder Per Lynglund

Per Holm Lynglunds vinkel på sagen


DS Triple er et klassisk ekspempel på en virksomhed, der har svært ved at finansiere sin egen vækst. Store ordrer sætter likviditeten under pres, og det samme gør krav om finansieringer med lange kredittider. Bankerne er som regel interesserede, men vil gerne have lempet lidt af risikoen. Den slags kan vi godt lide i EKF – så længe det foregår socialt, miljømæssigt og forretningsmæssigt forsvarligt. I EKF understøtter vi mange sunde virksomheder, der har vanskeligt ved at få tilstrækkelig finansiering, men i situationer som den her er det sammen med virksomhedens bank vores opgave at sætte rammerne for, at væksten kan drøne derudaf.

De brugte EKF-produkter