Taiwan – stærk økonomi i konfliktfyldt farvand

Af: Peter Toft, chefanalytiker EKF

Offshore-vindmølleparker har hidtil mest været et Nordsø-fænomen, men Taiwan er blevet første stop på rejsen videre ud i verden. Det er gode nyheder for danske eksportører, men øen ligger i et konfliktfyldt farvand.

Da taiwaneserne var ved stemmeurnerne i lørdags, genvandt præsident Tsai Ing-Wen mod alle odds embedet til sin anden periode. Med overbevisende 57 pct. af stemmerne får Tsai og hendes centrum/venstre-parti, DPP, ro til at skabe politisk kontinuitet og tage fat på Taiwans langsigtede udfordringer.

Med taiwanernes stærke købekraft og mange nye strukturelle reformer kan danske eksportører forvente et velfungerende marked med 23 mio. forbrugere med voksende muligheder. Men trods øens bomstærke økonomi er der med en hastigt aldrende befolkning, energiomstilling, handelskrig og håndteringen af en latent trussel fra Kina også nok at tage fat på for præsidenten.

Overraskende valgsejr

Præsident Tsai genvandt ikke alene præsidentposten. Hun førte også sit parlamentariske grundlag til sejr, da DPP, der på lang sigt ønsker formel Taiwanesisk selvstændighed, sikrede sig flertallet i parlamentet med 61 ud af 113 pladser. Det skete trods dårlige meningsmålinger og et katastrofalt kommunalvalg i november 2018.

Tsai kan især takke urolighederne i Hong Kong for valgsejren. De voldsomme demonstrationer i Hong Kong, der blev udløst af Kinas indgreb i østatens retssikkerhed, synes at have overbevist især yngre taiwanesere om, at DPP’s strategi for styrket taiwanesisk autonomi i forhold til Kina er det rigtige. Deri ligger også en afvisning af Kinas tilbud om ét land med to politiske systemer – det system, som er blevet brugt i Hong Kong.

Vanskeligt forhold til Kina

Taiwans forhold til Kina er i forvejen kompliceret, og opbakningen til Tsais og DPP’s linje vil ikke gøre det nemmere. Beijing gentager jævnligt sit langsigtede mål om at forene historiske kinesiske territorier under den kommunistiske regering, og Kina har ved flere lejligheder truet med at erobre øen med magt, hvis Taiwan erklærer sig selvstændigt. Omvendt taler Tsai som udgangspunkt for en bevarelse af status quo eller mere selvstændighed. Et voldeligt udfald på konflikten er dog stadig usandsynligt, da alle parter har klare incitamenter til at undgå åben en konfrontation.

Til gengæld er et fredeligt foreningsscenarie ikke utænkeligt på sigt, fordi USA’s muligheder for at beskytte Taiwan efter alt at dømme vil mindskes i fremtiden med Kinas økonomiske og militære opstigning. Uden amerikansk rygdækning kan Taiwan næppe opretholde status quo på den længere bane. Dermed kan man meget vel blive nødt til at indgå kompromiser med Kina om en ny formel for sameksistens. Det kunne fx være en unionsaftale på det økonomiske eller monetære område.

Stærk økonomi under omstilling

En union med Kina er dog ikke lige på trapperne, og Taiwan har gode forudsætninger for at kunne fortsætte den positive udvikling. Taiwan er en af de asiatiske tigerøkonomier, der boomede igennem 1970’erne og 1980’erne, og i dag er øen på økonomisk omgangshøjde med en række OECD-lande.

Flere økonomiske udfordringer skal dog løses i de kommende år, hvis Taiwan skal holde dampen oppe. Det gælder især en faldende arbejdsstyrke og aldrende befolkning. Derfor satser Taiwan på at skabe bedre vilkår for børnefamilierne, mens en national seniorpolitik og pensionsreform skal få ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Danske eksportører har allerede plantet flaget på det nye marked

Produktiviteten skal også styrkes ved at satse på automatisering med robotter og kunstig intelligens. Derfor åbner der sig i disse år nye sektorer i Taiwan inden for både robotter og anden hightech, medicin og teknologiske løsninger i ældresektoren.

Upopulær atomkraft

En anden sektor, der er i kraftig vækst i Taiwan, er offshore-vind. Fukushima-atomulykken i 2011 fik taiwaneserne til at ændre holdning til a-kraft, og præsident Tsais DPP-parti vandt netop forrige valg bl.a. på løfter om at lukke landets a-kraftværker. Det skaber nu et hul i energiforsyningen, der skal lukkes hurtigt.

Taiwan har ikke sine egne energiforekomster og dækker derfor energibehovet med importeret fossil energi. Ikke alene er det en dyr og forurenende løsning. Det gør også landets energiforsyning sårbar. Offshore-vind er en oplagt løsning. Med masser af vindstyrke, kystlinje og overskuelige havdybder er der gode forhold for havvind, og sektoren udvikler sig hastigt.

Danske eksportører har allerede plantet flaget på det nye marked, og mulighederne vil ikke blive mindre for de danske offshore-vindmølleproducenter i de kommende år. Med valgsejren i lørdags er banen nemlig kridtet op til, at DPP og Tsai-Ing-Wen forsætter kursen mod et grønnere energisystem og gennemfører en række andre dybe reformer, der vil ruste landet til fremtidens udfordringer – ikke mindst udviklingen af en ny basis for relationen til Kina.

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo

Læs også