Vietnamesisk vækst skaber behov for danske energiløsninger

Vietnam er gået fra at være en af verdens fattigste nationer til i dag at være blandt de hurtigst voksende økonomier i verden. Væksten skaber et enormt behov for energi, som danske eksportører kan være med til at dække.

Af: Rikke Mandrup Fogh, analytiker i EKF

Mens handelskrigen mellem USA og Kina har bragt verdensøkonomien ned i sneglefart, er det i nogle lande ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Fx i Vietnam.

Selvom den globale økonomi bremser op, har en succesfuld satsning på frihandelsaftaler og eksport gjort Vietnams økonomi til en af de hurtigst voksende i verden. Væksten har varet ved i flere år, og i 2020 forventes den at vokse med hele 6,7 pct.

Man skal ikke længere tilbage end 1993, før halvdelen af landets befolkning levede under FN’s fattigdomsgrænse, men efter flere års økonomisk fremgang er tallet nedbragt til under 10 pct.

Det er eksporten, der er økonomiens stærke trækhest. Det sydøstasiatiske land har nemlig draget fordel af, at meget af den produktion, som tidligere foregik i Kina, er blevet flyttet til Vietnam.

På den måde har vietnameserne formået at etablere sig som et regionalt alternativt til Kina i forhold til eksportorienteret produktion. I dag er Vietnams tre største eksportvarer mobiltelefoner, elektronik og tekstiler – varer, som mange ellers vil forbinde med Kina.

Faktisk er der så meget knald på eksporten, at Vietnam er kommet i USA’s søgelys for valutamanipulation, fordi Vietnam som følge af handelskrigen har opbygget et solidt handelsoverskud med USA.

I en amerikansk rapport er Vietnam derfor blevet genstand for en større undersøgelse af, hvorvidt man kunstigt har holdt værdien af den vietnamesiske dong nede i forhold til dollars.

Væksten har sin pris

Vietnams hastige vækst og industrialisering har dog også sat sine spor. Over de seneste 10 år er energiforbruget mere end tredoblet, og tørsten efter vand bliver sværere og sværere at slukke. Vandproduktiviteten er nemlig meget lav, bl.a. som følge af forurening.

En anden udfordring er en voksende befolkning, der i stigende grad søger mod byerne. I 2018 var der 97 mio. vietnamesere, og det tal forventes at nå op på 120 mio. i 2050.

Ud over danske eksportørers vigtige rolle i Vietnams grønne omstilling er der i stigende grad også muligheder for andre danske virksomheder

Og med flere mennesker følger mere forurening og affald, der stiller store krav til håndteringen af det i de kommende megabyer. Verdensbanken forventer, at mængden af affald vil være fordoblet om mindre end 15 år. Dertil kommer store mængder plastik, der bliver dumpet i landets floder, og en luftforurening, der er blandt de værste i verden.

Bæredygtig vækst med muligheder for dansk eksport

Det gode er dog, at den vietnamesiske regering er klar over behovet for at nedbringe de miljømæssige konsekvenser af væksten. Man har efterhånden fået øjnene op for bæredygtig energi, og vietnameserne har i Paris-aftalen forpligtet sig til at reducere deres udledning af CO2 og drivhusgasser.

Med over 3.000 km kystlinje er der også gode betingelser for at skabe grøn energi fra havvind, og danske leverandører har med EKF på sidelinjen allerede leveret til flere vietnamesiske vindfarme. Og der er flere dansk-vietnamesiske energieventyr på vej. At sikre adgang til energi er nemlig afgørende for en fortsat økonomisk vækst.

Ud over danske eksportørers vigtige rolle i Vietnams grønne omstilling er der i stigende grad også muligheder for andre danske virksomheder.

De 100 millioner – og snart endnu flere – vietnamesere får flere og flere penge mellem hænderne, og de køber bl.a. minkskind, medicin, maskiner og fisk fra Danmark. Danmarks eksport til Vietnam lyder på ca. 3,5 mia. kr. om året. Et tal, der sandsynligvis vil stige i de kommende år.

Vil du vide mere om Vietnam?


For mere info om Vietnam, kontakt Rikke Mandrup Fogh på rmf@ekf.dk eller 40 85 86 55.

Læs også