Mexico – ny præsident har et godt øje til Danmark

Af: Niels Husted Dall-Hansen, senioranalytiker EKF

Den venstreorienterede præsident Andrés Manuel López Obrador har blot siddet ti måneder på magten i Mexico, men hans popularitet i det latinamerikanske land er tårnhøj, og han betegnes som landets mest magtfulde præsident i en generation.

Derfor er det også særdeles interessant for danske virksomheders eksportmuligheder, at den nye præsident har et godt øje til Danmark og de øvrige skandinaviske lande. Obrador har blandt andet lovet mexicanerne reformer inden for sundhed og social sikkerhed, og på de områder er præsidenten meget inspireret af forholdene i vores del af verden.

Obrador har især hæftet sig ved skandinaviske goder som fri adgang til sundhedssektoren, mindsteløn og et stærkt uddannelsessystem. Han vil også sætte ind over for den udbredte korruption i Mexico og har bemærket, at de skandinaviske lande praktiserer åbenhed og er blandt de mindst korrupte lande i verden.

Efterspørger dansk teknologi

På den baggrund var det med store forventninger i bagagen, at en dansk erhvervsdelegation med fokus på energi og bæredygtig teknologi for nylig besøgte Mexico. Og mulighederne er store, konstaterede både de danske erhvervsfolk og den danske ambassade. Mexico satser stort på vindenergi og solenergi, hvor danske virksomheder er blandt verdens førende. Forsyning af rent drikkevand og håndtering af affald har ligeledes høj prioritet, og her kan danske virksomheder også gøre sig gældende.

Men hvorvidt de danske erhvervsbesøg i Mexico munder ud i konkrete ordrer er mere usikkert

Om et par uger drager endnu en dansk erhvervsdelegation til Mexico – denne gang med fokus på landbrug og fødevareproduktion. Landet har mange kæmpestore landbrug, som efter inspiration fra blandt andre Danish Crown har egne slagterier og produktion af fødevarer. De efterspørger også dansk teknologi.

Smækkede med døren

Den gensidige interesse mellem Danmark og Mexico understreges desuden af, at flere danske virksomheder som Vestas og LEGO i en årrække har haft produktion i Mexico for at være tæt på markederne i både Nordamerika og Latinamerika.

Men hvorvidt de danske erhvervsbesøg i Mexico munder ud i konkrete ordrer er mere usikkert. Landets økonomi er påvirket af vigende tillid blandt investorer, usikkerhed om handelsrelationer med USA og en skrøbelig økonomi i Mexicos største statsejede virksomhed, olieselskabet Pemex. Den mexicanske regering har derfor måttet nedskrive forventningerne til væksten i år og næste år drastisk fra fire til én procent.

Alarmklokkerne ringede for alvor, da landets ansete finansminister i juli smækkede med døren og trådte tilbage med kommentarer om en ”ekstrem” økonomisk politik, der ikke var ”evidensbaseret”. Til investorernes lettelse vil hans afløser fortsætte den stramme finanspolitik. Imidlertid tvivler eksperter på, at tiltagene for at få Pemex på ret køl er tilstrækkelige, eller om pengene blot bliver kastet i et sort hul.

Tveægget sværd

De økonomiske udsigter for det store latinamerikanske land afhænger dog først og fremmest af, hvordan handelsforholdet til USA udvikler sig, og hvordan de øvrige lande i Latinamerika klarer sig. Mexicos to store handelspartnere Argentina og Brasilien lider også under den afdæmpede verdenshandel som følge af handelskrigen mellem USA og Kina.

Netop handelskrigen er et tveægget sværd for Mexico. På den ene side er landet påvirket af den generelt lavere vækst i verden. På den anden side fremstår Mexico i stigende grad som det bedste alternativ til ”Made in China” for de globale virksomheder, der søger lave lønninger, kort transport til Nordamerika og et forholdsvist stabilt land, hvor der er styr på frihandelsaftalerne og beskyttelse af investeringer. Især den nordlige del af landet i området omkring storbyen Monterrey er attraktivt for udenlandske virksomheder.

Præsident Obrador har dermed hænderne fulde. Men indtil videre har han stadig størstedelen af folket og kongressen med sig, og det giver ham en unik mulighed for at genskabe Mexico med nordisk inspiration.

Jernbanespor

Få viden og inspiration om eksport og finansiering


Abonner på stærkt indhold om eksport og finansiering, som du kan bruge til at styrke dine eksportforretninger.
Ja tak – skriv mig op