Argentina ingen plads til slinger i valsen i tangoens land

Af: Lars Piil Damm, chefanalytiker i EKF

Der venter Argentinas nyvalgte præsident en stor opgave med at få styr på økonomien.

Der er ikke plads til slinger i valsen, når Argentinas kommende præsident, Alberto Fernandez, bliver indsat den 10. december. Han overtager nemlig et land i dyb krise, og der venter ham et stort arbejde med at rydde op i massiv gæld og fattigdom.

Statens gæld nærmer sig 100 pct. af BNP, og Fernandez er formentlig nødt til at restrukturere den for at undgå en ukontrolleret statsbankerot.

Samtidig kan han se bunden af pengetanken. Centralbankens valutareserver er nemlig kritisk lave, fordi argentinerne har trukket over 20 mia. USD ud af bankerne i de seneste måneder af frygt for valutarestriktioner og andre negative tiltag.

Den argentinske centralbank har nu indført skrappe valutarestriktioner for at bremse faldet i valutareserverne, så private argentinere kun kan købe 200 USD om måneden, mens eksportvirksomheder er tvunget til at hjemføre eksportindtægter inden for få dage for at sikre valutatilførsler til landet.

Ud over gæld og pressede valutareserver står Fernandez også med en presset befolkning, der håber på mirakler. Den argentinske økonomi har haltet i det seneste halvandet års tid, efter landet røg ud i en alvorlig valutakrise, som de ikke kunne overvinde trods store lån fra IMF.

Krisen fik inflationen til at skyde i vejret, og den har været over 50 pct. i det seneste år. Da lønningerne ikke er fulgt med, og økonomien er i recession, er fattigdommen steget kraftigt. Det anslås, at omkring 35 pct. af befolkningen lever i fattigdom.

Præsidentvalget

Den venstreorienterede populist fra peronistpartiet Alberto Fernandez var til valget den 27. oktober oppe mod den markedsorienterede Mauricio Macri.

Macri blev udråbt som landets økonomiske frelser, da han tiltrådte i 2015. Han fik Argentina ud af default og genoprettet tilliden, så landet fik lov til at optage gæld igen.

Det bliver interessant at se, om det bliver Alberto Fernandez eller den meget populære, men mere radikale Kirchner, der rent faktisk kommer til at bestemme

Men da der pludselig opstod tvivl om Argentinas evner til at betale gælden tilbage, gik det ned ad bakke for Macri. En heftig kapitalflugt begyndte, og da det efter primærvalget i august stod klart, at Alberto Fernandez lå lunt i svinget til at blive Argentinas næste præsident, tiltog kapitalflugten, og centralbanken så sig nødsaget til at indføre valutarestriktioner.

Fernandez stillede op med Macris forgænger på præsidentposten, Cristina Kirchner, som sin vicepræsidentkandidat. Da Kirchner som præsident og formand for peronistpartiet kørte landets økonomi i sænk, skyldtes det et offentligt overforbrug samt et dårligt kommercielt klima med bl.a. nationaliseringer og eksportskatter.

Fernandez var i en periode stabschef for Cristina Kirchner, da hun var præsident, og det bliver interessant at se, om det bliver Alberto Fernandez eller den meget populære, men mere radikale Kirchner, der rent faktisk kommer til at bestemme.

Svær tid i vente

Med valget af Fernandez har argentinerne givet peronisterne en ny chance, og mens udenlandske investorer og erhvervsliv frygter en forværring af forretningsklimaet og mere statsregulering, venter man spændt på at se, hvordan han vil gribe opgaven an.

Det er nemlig usikkert, hvilken politik Alberto Fernandez vil føre, da han ikke har fremlagt et program. Forventningerne er dog, at han vil gå relativt pragmatisk til værks.

Han vil formentlig ønske at få længere tid til at tilbagebetale IMF-lånene, men til gengæld vil IMF stille krav, der begrænser hans manøvrerum. Derudover har han kun flertal i det ene kammer i parlamentet.

Argentina og Fernandez går altså en svær tid i møde, og det forventes, at landet også vil få negativ økonomisk vækst næste år.

Læs også