Vietnam – fuldt blus på industrialiseringen

Vietnam er et af de lande, der står til at vinde på handelskrigen.

Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 4. oktober 2018.

Handelskrigen mellem USA og Kina går ikke alene ud over de to hovedkombattanter. Den kommer også til at gøre ondt på de lande, der har baseret deres økonomi på at agere underleverandører til Kina.

Men for Vietnam kan handelskrigen få den modsatte effekt. Vietnam er et af de lande, som står til at nyde godt af, at en lang række kinesiske varer nu bliver markant dyrere i USA. For trods USA's svidende nederlag i Vietnamkrigen har de to lande i dag et godt og nært handelsforhold.

Det skyldes ikke mindst en fokuseret taktisk indsats, der for Vietnam har handlet om at lade eksporten være det lokomotiv, der trækker landets økonomiske udvikling. Vietnam blev medlem af handelsorganisationen WTO i 2007 og har indgået en perlerække af handelsaftaler med bl.a. USA, EU, Kina, Japan, Sydkorea, Australien, New Zealand og Indien. Handelsaftaler, der har haft til hensigt at sænke toldtariffer og øge Vietnams adgang til nye eksportmarkeder.

Den satsning ser ud til at være lykkedes. Hvor 50 procent af befolkningen levede under FNs fattigdomsgrænse i 1993, er tallet i dag reduceret til under ti procent. For nok er Vietnam fortsat et kommunistisk etpartistyre med en lav grad af ytringsfrihed, og landet kæmper fortsat med statsejede virksomheder, der er tynget af lav produktivitet, høj gæld og omfattende korruption. Men det er også gået så godt med at gå fra planøkonomi til markedsøkonomi, at Vietnam i årevis har været et af de lande, der har haft den højeste vækst i BNP og den højeste vækst i eksporten.

Udviklingens pris

Der har været sociale optøjer som følge af de dårlige arbejdsforhold og lave lønninger

Vietnam har udvist en beundringsværdig evne til at løfte industriudviklingen til et højere niveau på meget kort tid. Som en række andre asiatiske lande har de overtaget en række af de produktionsopgaver, som internationale virksomheder på grund af de stigende lønninger i Kina nu outsourcer til andre lande. Det betyder, at Vietnam i dag er verdens tredje største tekstileksportør. Globalt er tekstilindustrien præget af ufaglærte kvinder, lave lønninger og barske arbejdsforhold. Men hvor Bangladesh har valgt at satse på at levere til den laveste pris, har Vietnam valgt at satse på uddannelse og opgradering af arbejdsstyrken.

Det har tiltrukket udenlandske investeringer og forarbejdningsindustri på et højere niveau i en sådan grad, at hver tiende smartphone i dag bliver produceret i Vietnam. Samtidig er der fuld gang i andre dele af elektronikindustrien og forskellige former for fremstillingsvirksomhed for store udenlandske sportsvirksomheder som bl.a. Nike, ligesom fødevaresektoren og turismen buldrer afsted.

Men udviklingen har også sin pris. Der har været sociale optøjer som følge af de dårlige arbejdsforhold og lave lønninger. Den hastige industriudvikling har også betydet, at Vietnam har en næsten umættelig sult efter energi. Det behov er hidtil blevet løst med kulfyrede kraftværker og med vandkraftværker, der også har store miljømæssige konsekvenser.

Men nu er vietnameserne også ved at få øjnene op for vedvarende energi og miljøtilpasninger. Der er opstået en købestærk middelklasse, og samtidig er der gang i en enorm vandring fra land til by. Det stiller store krav til vandforsyning og spildevandshåndtering og til generel udvikling af infrastrukturen i det, der bliver de kommende års megabyer. Alle områder, der kan byde på muligheder for danske virksomheder.

Stabilt

De udenlandske investorer er vilde med Vietnams evne til at flytte sig hurtigt. Det, der endnu mangler, er at få privatiseret de urentable offentlige virksomheder og at reformere banksystemet, der i mange tilfælde er tynget af gæld, fordi de offentlige banker har været tvunget til at låne ud til de finansielt usunde offentlige virksomheder.

Politisk er Vietnam stabilt og sikkerheden er god, men hvis ikke det lykkes at få bekæmpet korruptionen og forbedre arbejdsforholdene i industrien, er der risiko for, at befolkningen mister tillid til styret.