Spanien – seks års hårdt arbejde bærer frugt

Fængslingen af et af ansigterne på den spanske finanskrise er et godt billede på et land, der er i væsentlig bedring efter at have været hårdt ramt af krisen.

Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 29. november 2018.

Med en fortid som økonomiminister i Spanien, chef for Den Internationale Valutafond og direktør for sparekassen Caja de Madrid har Rodrigo Rato været vant til at tjekke ind på fashionable adresser. Derfor var det en streg i regningen, da han iklædt et par almindelige jeans og slæbende på sine egne tasker for nylig tjekkede ind i fængslet Soto del Real til afsoning af fire et halvt års fængsel. Fængselsstraffen skyldes, at han i sin tid som direktør i Caja de Madrid, der senere blev til Bankia i en fusion, benyttede hemmelige firmakreditkort til at finansiere et liv i sus og dus med rejser og dyre middage.

Rato er for mange spaniere et af ansigterne på den spanske finanskrise, og fængslingen af ham og flere andre involverede fra kreditkortskandalen tegner et billede af et Spanien, hvor der bliver ryddet op. For blot seks år siden så Spanien ud til at være EU’s største økonomiske katastrofe, men daværende premierminister Mariano Rajoy trak i arbejdstøjet. Efter seks år under sparekniven med reformer af det finansielle system og arbejdsmarkedet, tårnhøje ledighedstal og gældsniveauer, adskillige konkurser, bankredningsaktioner og en redningspakke fra EU på EUR 100 mia. er den spanske økonomi endelig stabiliseret.

Ung premierminister i mindretal

Netop som det hele begyndte at se lysere ud, blev Mariano Rajoy i juni i år mødt med et mistillidsvotum i parlamentet fra Pedro Sanchez, leder af det socialistiske parti PSOE. Mistilliden mod Rajoy var vokset, fordi flere personer med tilknytning til hans parti, det konservative Partido Popular, blev fundet skyldige i korruption. Parlamentet stemte for mistillidsvotummet, og derfor står den 46-årige Pedro Sanchez nu i spidsen for en regering, der med blot 84 ud af 350 sæder i parlamentet får svært ved at gennemføre sin politik.

Det har allerede vist sig ved regeringens udkast til statsbudget for 2019, hvor Sanchez har allieret sig med Podemos-leder Pablo Iglesias om at sætte gang i det offentlige forbrug igen efter flere års mådehold. Spanierne skal mærke, at krisen er ovre, så Sanchez og Iglesias vil bl.a. hæve mindstelønnen med 22 pct. Indtil videre er budgettet blevet afvist i parlamentet, og det er svært at se, hvor Sanchez skal finde stemmerne henne. Premierministeren har sagt, at han vil blive siddende til næste valg i 2020, men der er allerede snak i krogene om et valg i 2019.

Det er vigtigt at fortsætte nedbringelsen af den offentlige gæld, der i år ventes at falde til 96,5 pct. af BNP

Femte år i træk med vækst

På trods af et ustabilt politisk klima er Spanien i væsentlig bedring og ser frem til sit femte år i træk med økonomisk vækst. Væksten er især drevet af fremstillings- og industrisektoren, faldende ledighed og dermed stigende privatforbrug samt en mere diversificeret økonomi end tidligere, hvor eksporten nu udgør ca. en tredjedel af BNP. Økonomien er mere balanceret end før krisen med væsentlig lavere lønvækst og inflation, så spanierne kan begynde at se fremad igen.

Finanskrisen skabte dog også sår, der tager lang tid om at hele. Uligheden og andelen af fattige og lavtlønnede arbejdere er stadig større end i 2008, og Spanien er et land, hvor ligheden vægtes højt. Det er nu op til regeringen at fortsætte væksten og den gode fortælling om bedringen i landet. Der er stadig brug for reformer, og det er vigtigt at fortsætte nedbringelsen af den offentlige gæld, der i år ventes at falde til 96,5 pct. af BNP.

Et interessant marked for vedvarende energi

Spanien er Danmarks 12. største eksportmarked, og med et indbyggertal på den høje side af 45 mio. er der masser af afsætningsmuligheder. Der forventes bl.a. en større efterspørgsel på vedvarende energiløsninger – især vind og solceller.

Spanien er i høj grad afhængig af at købe fossile brændsler fra udlandet, men det er dyrt og rimer ikke på målene om at køre 70 pct. på vedvarende energi i 2030. Derfor er det en god ide for danske leverandører af vedvarende energiløsninger at kigge mod den iberiske halvø, når de ambitiøse energimål skal indfries.