Malaysia – verdens ældste premierminister overrasker

Efter 60 år i regering blev partiet Barisan National slået af en 92-årig oppositionsleder ved valget i Malaysia 9. maj. Det ændrer dog ikke på, at Malaysia er et godt land at gøre forretninger i.

Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 31. maj 2018.

De fleste 92-årige er gået på pension og har accepteret, at de mest glamourøse perioder af arbejdslivet er fortid.

Sådan er det ikke for 92-årige Mahatir Mohamed, der stik imod alle forventninger vandt valget den 9. maj i Malaysia. Mohamed, der tidligere har siddet som premierminister for partiet Barisan National og gik på pension i 2003, afbrød modvilligt sit otium for at gå i opposition mod sit gamle parti.

Han følte sig kaldet tilbage til ringen for at rydde op i omfattende korruption og for at få dømt sin tidligere protege, afgående premierminister Najib Razak, der er anklaget for at have stoppet 700 mio. dollars fra en udviklingsbank i sin egen lomme. En sag, der indtil videre er skrinlagt. Med valget af Mahatir Mohamed og hans parti, Pakatan Harapan (håbets alliance), blev Barisan Nationals stime på 60 år i regering brudt.

Mahatir Mohamed planlægger at tage to år som premierminister, hvorefter han vil overdrage stafetten til partiets egentlige leder, Anwar Ibrahim, der blev løsladt fra fængslet den 16. maj efter en royal benådning. Han har siddet fængslet for anklager om homoseksualitet og haft forbud mod at stille op til valg i fem år.

Nu bliver det spændende at følge udviklingen. Premierministeren har udnævnt en etnisk kineser til finansminister, og det er første gang i 44 år, at en repræsentant for det kinesiske mindretal skal sidde på den magtfulde post. Kinesere udgør ca. 30 pct. af befolkningen, men etniske malaysiere har længe nydt godt af både uddannelsesmæssige og økonomiske fordele over minoriteterne. Det er positivt, at den nye regering sørger for, at de bliver hørt.

Mahatir Mohamed gik også til valg på at afskaffe en upopulær forbrugsskat på seks pct. på varer og tjenester, som den tidligere regering indførte. Det ligner dog et populistisk valgløfte, der sammen med flere andre generøse løfter bliver svært at gennemføre samtidigt med ønsker om at konsolidere underskuddet på de offentlige finanser.

Veludviklet og succesfuld økonomi

Malaysia er Sydøstasiens tredjestørste økonomi og er blandt de mest succesfulde økonomier i regionen. Landet er karakteriseret ved høj økonomisk vækst, en diversificeret økonomi og en ung, urbaniseret arbejdsstyrke. Malaysia er rigt på naturressourcer som olie, gas og mineraler, men har også en veludviklet bilindustri og en elektronikindustri, der står for ca. 40 pct. af eksporten.

Siden udgangen af 2014 har faldende olie- og gaspriser dog ført til lavere økonomisk vækst, da økonomien er afhængig af eksportindtægter fra energisektoren. Væksten ventes dog at ligge på et gennemsnit på 5,4 pct. om året fra 2018-2022, og det er ganske pænt.

Den nu tidligere regering førte en fornuftig økonomisk politik og tilpassede budgettet til de lavere oliepriser. Der har været underskud på den offentlige saldo siden 1998, men det er gradvist blevet nedbragt til ca. tre pct. af BNP. Den offentlige gæld lå i 2017 på 51 pct., og den forventes at holde sig derunder de kommende år.

Godt forretningsklima og stor middelklasse

Det kommercielle klima er godt, men Danmark eksporterer primært fødevarer til Malaysia. Det primært muslimske land har en stor svinebestand, da det kinesiske mindretal gerne vil spise svin, og der er planer om at modernisere landets svineproduktion. Det giver muligheder for dansk knowhow på området.

Den økonomiske vækst og store middelklasse skaber også efterspørgsel efter forbrugsvarer, fx modetøj. Især de yngre generationers fokus på godt design og value for money har skabt vækst på det malaysiske tøjmarked, så det er værd at holde øje med for danske modevirksomheder.