Italien – populistisk regering på kollisionskurs med EU

Med statsbudgettet for næste år viser den italienske regering, at den trods modstand fra EU står ved sine vidtløftige valgløfter. Selvom det har kostet en nedgradering af kreditratingen, bør danske eksportører fortsat have et godt øje til landet.

Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 25. oktober 2018.

Siden italienerne i juni stemte en populistisk og stærkt EU-skeptisk regering til magten, har støvlelandets forhold til EU bevæget sig i rask fart mod frysepunktet. Nu ser vinteren ud til at være kommet, for trods skarpe protester fra EU og en kreditvurdering i frit fald nægter den italienske regering at ændre på sit forslag til statsbudget for 2019. Et statsbudget, der har et estimeret budgetunderskud på 2,4 pct. af BNP, og som vil øge den offentlige gæld, der i forvejen overstiger EU’s regler.

En af de største er en tårnhøj offentlig gæld på ca. 132 pct. af BNP

Regeringen anført af Matteo Salvini fra det højreorienterede parti Ligaen og Luigi Di Maio fra anti establishment-partiet Femstjernebevægelsen agter at holde sine populistiske valgløfter om bl.a. indkomstgaranti for arbejdsløse og skattelettelser. Den slags løfter er ikke gratis at gennemføre, og det kommer til at gøre ondt i den i forvejen tyndslidte økonomi.

Økonomisk uføre

Italien er verdens niendestørste økonomi og har historisk været en af de stærkeste økonomier i Europa. Allerede op igennem 00’erne klarede Italien sig dog dårligere end de øvrige lande i Eurozonen, og landet blev ramt hårdt af både finanskrisen og den efterfølgende eurokrise.

Efter nedturen er det gået trægt med at få økonomien tilbage på sporet, men det lader til, at der kommer lidt gang i væksten igen i 2018, hvor økonomien ventes at vokse med 1,2 pct. Det er ikke store væksttal – EU’s vækstrate ligger på 2,5 pct. – men det er stadig mere end gennemsnittet for de foregående år.

Blandt årsagerne til flere år med lav vækst finder man en lav appetit på reformer. Mens andre sydeuropæiske lande som Spanien og Portugal har haft delvis succes med at reformere deres økonomier, har viljen manglet i Italien. Og den italienske økonomi lider under en række strukturelle udfordringer, som skriger på reformer.

En af de største er en tårnhøj offentlig gæld på ca. 132 pct. af BNP – den næsthøjeste offentlige gæld i EU efter Grækenland. Dertil skal lægges et underskud på den offentlige saldo på 2,1 pct. af BNP.

Det er de tal, der får EU til at råbe vagt i gevær og kreditratingen til at rasle ned. Regeringens forslag til statsbudget får nemlig gælden til at stige endnu mere.

Muligheder for danske eksportører

I første omgang ændrer det ikke på, at Italien er et interessant marked for danske eksportører. Sandsynligheden for et ”Italexit” er stadig lav, og Italien er Danmarks tiendestørste eksportmarked med ca. 60 mio. indbyggere, hvoraf en stor del stadig har en høj indkomst. Og så er de kvalitetsbevidste inden for især mode og design. Det giver gode muligheder for danske designvirksomheder. Især i det købekraftige Norditalien, der er hjemsted for verdenskendte luksusmærker som Gucci og Prada. Italienernes privatforbrug ventes at stige de kommende år, og det samme gør efterspørgslen efter mode og design.

Der er også muligheder for virksomheder, der kan forbedre og effektivisere de italienske vandværker, der ofte er meget gamle og bærer skylden for store mængder tabt vand. Bl.a. håndteringen af spildevand har fået dem på kant med EU-direktiverne, og det har indtil videre kostet dem i form af bøder. Indtil videre er der blevet fokuseret mest på kortsigtede løsninger på problemet.

Italien er også en stor importør af energi, og danske virksomheder har fået øjnene op for mulighederne. Vandkraft og solenergi er de vigtigste vedvarende energikilder, men vind udgør en stigende andel. Regeringens nye incitamentsprogram for onshore vind og solenergi, Decreto FER, gør, at man kan forvente en kraftig stigning i vindenergi i 2019. De første auktioner begynder i januar 2019, og der skal sælges solenergi og onshore vind for 4,8 gigawatt.

Bølgekraft, jordvarme og bioenergi er også eksempler på vedvarende energikilder, der kan åbne døre til det italienske marked.