Etiopien – fra kaffebønder til industricentrum

Afrikas næstmest folkerige land har domineret på fattigdomslisterne, men ambitiøse projekter og internationale investeringer har skubbet hjulene i gang.

Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 3. maj 2018. 

Når du står med din dampende kaffe i hånden mandag morgen, bør du sende en venlig tanke til Etiopien. Ifølge historien var det nemlig i landets Kaffa-provins, man startede med at dyrke kaffe i tidernes morgen.

Siden er kaffen blevet en vigtig vare for Etiopien. Den udgør 41 pct. af eksporten, og derfor er man fuldstændig afhængig af kaffehøsten. Afhængigheden af kaffe – og landbrug i det hele taget – gør økonomien ekstremt sårbar over for tørke.

Der sker dog noget på den afrikanske østkyst. Økonomien er i vækst, og der er planer om at gøre den mindre vejrafhængig og forvandle Etiopien til Afrikas industrihovedstad. Det kræver dog, at der er styr på både regionale og nationale spændinger.

Potentiel vandkonflikt lurer

En landbrugsøkonomi kræver masser af vand, men heldigvis snor Nilen sig igennem landet. Flere lande skal dog bruge vand fra Nilen, og Etiopiens igangværende konstruktion af en dæmning og Afrikas største vandkraftværk ved navn Grand Ethiopian Renaissance Damm (GERD) bliver ikke modtaget med stående ovationer længere nede ad flodstrømmen. I regionens stormagt Egypten frygter man, at dæmningen vil reducere tilstrømningen af vand fra det etiopiske højland gennem Sudan til egyptiske marker, så konflikten lurer.

Den porøse grænse til Somalia, der huser terrorgruppen al-Shabab, skaber også en konstant risiko for terror.

Internt er Etiopien en smeltedigel af befolkningsgrupper. Det har tidligere givet anledning til opstande, men landets altdominerende parti, Det Etiopiske Folks Revolutionære Demokratiske Front, har umiddelbart formået at skabe ro, godt hjulpet af den økonomiske vækst.

Landet skal være Afrikas største produktionsland og opnå status som middelindkomstland i år 2025

Opgaven for partiet med den spøjse kombination af ordene ”demokratisk” og ”revolutionær” ligger i at få alle grupper til at føle sig hørt, så det kan fortsætte arbejdet med økonomisk udvikling af landet. Det giver spirende demokratisk optimisme, at den nye premierminister har rod i den største etniske gruppe i landet, Oromo, og ikke stammer fra minoriteten Tigray, som traditionelt har været overrepræsenteret i regeringskontorerne og militæret.

Afrikas største produktionsland

Regeringens mål er at forvandle Etiopien fra en primitiv landbrugsøkonomi til et industricentrum. Landet skal være Afrikas største produktionsland og opnå status som middelindkomstland i år 2025, og derfor investerer regeringen kraftigt i infrastruktur, især transport og energi. Herunder GERD, der skal øge eksporten af energi til nabolandene.

Etiopiens potentiale ligger i, at markedet i dag er underudviklet og har et stort forbrugermarked. Og med åbning af flere industrikvarterer tiltrækker landet internationale investeringer. Ifølge IMF oplevede Etiopien en vækst i internationale investeringer på knap 28 procent sidste år med industrikvarterer og infrastruktur som de store trækplastre.

Flere muligheder for Danmark

Væksten forventes at ligge på 7-9 pct. de kommende år. De massive investeringer i infrastrukturen gør dog også, at Etiopien har haft særligt store underskud på betalingsbalancen de seneste år, men de internationale investorer står stadig klar med checkhæfterne. Fx har et dansk entreprenørselskab gang i et 400 km langt jernbaneprojekt, hvor EKF deltager i finansieringen.

El-sektoren, vejsystemer, jernbaner og GERD skal bringe Etiopien op i den regionale top inden for infrastruktur, så her kan danske leverandører med fordel holde øjnene åbne.

Det samme gælder virksomheder med vandteknologisk knowhow, da vandrensningsprojekter, der kan sikre bedre brug af vand og medvirke til at reducere de regionale spændinger, også kan være på tegnebrættet.

Det kræver dog fortsat en stor grad af risikovillighed.