Chile – økonomisk optur, spareplaner og eksportmuligheder

Efter en brøler i startfasen er Chiles nyindsatte præsident godt på vej til at styre landet ind i en økonomisk optur, men det bliver uden de store armbevægelser.

Denne analyse af EKF's chefanalytiker Lars Piil Damm er bragt i Jyllands-Posten 24. maj 2018.

Det er ikke et drømmescenarie at gøre sig uheldigt bemærket i løbet af de første par måneder i et nyt job. Alligevel blev Chiles nyindsatte præsident, Sebastian Piñera, taget med fingrene i kagedåsen, da han udnævnte sin bror, Pablo, som Chiles ambassadør i Argentina. Det blev ikke mødt med klapsalver af en befolkning, der er vant til et af de mest velfungerende og korruptionsfri systemer i Sydamerika, så udnævnelsen blev trukket tilbage.

Piñera er ellers ikke uerfaren i embedet, for han sad også som præsident i perioden 2010-2014. Chiles valgsystem tillader dog kun en præsident at sidde én periode ad gangen, så fra 2014-2018 var socialisten Michelle Bachelet ved roret – også for anden gang.

Præsident Piñera har netop offentliggjort 12 lovforslag, der skal lette processen med at få godkendt investeringer

Piñera synes at have redet stormen af sig, og hans centrum-højre-regering har god opbakning i befolkningen. Ikke mindst fordi den varsler efterspurgte reformer af bl.a. pensions- og uddannelsessystemerne. Regeringen nyder også godt af en splittet opposition, der står uden en samlende leder.

Regeringen går ind til de kommende fire år med ambitioner om at gøre Chile endnu mere erhvervsvenligt, og så vil den gennemføre spareplaner for at nedbringe underskuddet på de offentlige finanser, der har været stigende de seneste år. Sidste år var den offentlige gæld på ca. 25 pct. af BNP, mens underskuddet var på ca. 3 pct.

Stigende kobberpriser giver vækst

Trods underskuddet er Chile på vej ind i en økonomisk optur efter nogle magre år, hvor lave kobberpriser og aftagende vækst på det største eksportmarked, Kina, lagde en dæmper på væksten.

Akilleshælen i Chiles økonomi er, at den i høj grad er baseret på råvarer – især kobber, som findes i store mængder i Atacama-ørkenen i den nordlige del af landet. Faktisk er Chile verdens største producent af kobber. Det udgør ca. 50 pct. af eksporten, og det er ikke optimalt, for verdenspriserne på råvarer svinger. I øjeblikket er priserne dog på det højeste niveau i flere år, og i marts i år oplevede Chile den største vækst siden april 2013. Den samlede vækst forventes at ramme 3,2 pct. i år og 3,5 pct. næste år.

Chile har en af Sydamerikas bedst styrede økonomier, og regeringens annoncering af spareplaner, der skal mindske underskuddet på de offentlige finanser og stabilisere den offentlige gæld, er fornuftig. Ved at spare i gode tider kan statens finansielle styrke og stabilitet også bevares i mindre gode tider.

Godt forretningsklima med danske eksportmuligheder

Chile har et godt kommercielt klima, og der er eksport- og investeringsmuligheder for danske virksomheder i flere sektorer. Præsident Piñera har netop offentliggjort 12 lovforslag, der skal lette processen med at få godkendt investeringer i især mine-, energi- og infrastruktur-projekter.

Chilenerne har haft problemer med energimangel og høje energipriser, så der vil være politisk fokus på energi. Udvinding af kobber er meget energikrævende, og kobberindustrien stod for 29 pct. af Chiles elforbrug i 2015. Chile når formentlig en milepæl om 20 pct. grøn energi i 2025, og Piñera har foreslået at sætte målet til 100 pct. i 2040. EKF har været med til at finansiere flere vindmølleparker i landet, og de ambitiøse målsætninger giver fortsat muligheder.

Ud over kobber eksporterer Chile også vin, frugt og fisk i stor stil. Vin og frugt er ikke danske styrkeområder, men EKF har været involveret i dansk eksport af akvakultur til landet. Den store minesektor, fødevareindustrien og en infrastruktur, der trænger til opgradering, er også værd at holde øje med for danske eksportører.